STRUČNJAK ZA TERORIZAM

U borbi s Islamskom državom potreban je zaokret prema rješavanju uzroka terorizma

13.08.2015 u 10:12

Bionic
Reading

Međunarodna zajednica i nacionalne države trebaju preispitati protuterorističke strategije i ići u strukturalne reforme, prije svega uzroka koji dovode do terorizma u kombinaciji s represivnim onemogućavanjem terorističkih kapaciteta, istaknuo je Mirko Bilandžić, stručnjak za terorizam i autor knjige 'Sjeme zla – uvod u studije terorizma', gostujući u HRT-ovu Dnevniku 3 nakon što je Islamska država ustvrdila da je pogubila hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka

'Kad analiziramo dosadašnje djelovanje takozvane Islamske države, takva scenografija obično je završavala dekapitacijom. Oni su ovog puta uspostavili zahtjeve prema egipatskoj državi čije je stajalište jasno – da nema političkih ustupaka teroristima jer je upitno kako bi to završilo i koliko bi to značilo podršku teroristima da nastave s takvim načinom djelovanja. Izvan tih okvira napravljeno je sve što je bilo moguće napraviti u pogledu spašavanja. Međutim, ovo je jedna od situacija u terorizmu koje su gotovo nemoguće misije i nažalost ishod je vjerojatno najcrnji scenarij', kazao je Mirko Bilandžić, stručnjak za terorizam i autor knjige 'Sjeme zla – uvod u studije terorizma', gostujući u HRT-ovu Dnevniku 3.

Što se tiče toga je li Salopek otet ciljano jer je hrvatski državljanin, Bilandžić je kazao da 'ako analiziramo terorističke akcije, one su uvijek planirane i pomno pripremane. Ova je očigledno sinkronizirana s tri razine meta: Egipat, Francuska i Hrvatska. Osobno nisam sklon vjerovati u bilo kakvu stihiju i bilo kakvu nepripremljenost i slučajnost kad je ovakav objekt terorističkog djelovanja u pitanju.'
Hrvatska je članica Antiterorističke koalicije, a Bilandžić podsjeća da je 'Hrvatska članica i euroatlantskih integracija predvođenih Amerikom i logično je da smo poodavno na toj općoj razini opasnosti meta terorista, a ako je točan najcrnji scenarij u ovom slučaju i prvi neposredna prijetnja. Taj će kontekst ostati i dalje i tu se neće ništa promijeniti dok je takva konstelacija odnosa i takva situacija u pogledu terorizma u suvremenom svijetu.'

'Prvi je cilj terorista uvijek destabilizirati poredak i mislim da je utemeljena i vrlo odgovorna državnička izjava premijera da trebamo nastaviti živjeti normalno. Sigurnosne mjere su davno dignute na najvišu razinu, oni kojima je to u fokusu interesa, a to je prije svega obavještajni sustav i sve prateće, i oni su odavno sigurno na najvišoj mogućoj razini jer terorizam je neposredna izravna prijetnja više od jednog i pol desetljeća i ne vidim nikakav razlog za veće sigurnosne mjere', istaknuo je Bilandžić.

Islamska država kao fenomen vrlo kompleksno pitanje

Terorizam je eskalirao i ako uzmemo samo fenomen takozvane Islamske države, koja je nastala ispod radara Zapada, i usporedimo njihove dosege, ona je danas moćnija nego prije godinu dana. Očigledno je da međunarodna zajednica i nacionalne države trebaju preispitati protuterorističke strategije i da ovaj represivni mehanizam nije dostatan i da će morati ići u strukturalne reforme, prije svega uzroka koji dovode do terorizma u kombinaciji s represivnim onemogućavanjem terorističkih kapaciteta.

'Očigledno je da je potreban zaokret, ovo sve dosad ne daje rezultate', smatra Bilandžić i dodaje da su 'teroristi nevjerojatno kreativni u neposrednom izvršenju terorističkih akata. Nekada su atentati imali šokantne učinke, a danas dekapitiraju ljude i u posljednje vrijeme se pojavljuju i novi načini ubijanja ljudi, ubijaju civile koji nemaju nikakve veze s ičime, sve kao sredstvo zastrašivanja, psihoze i socijalnih učinaka te možemo očekivati i daljnje razvoje brutalnih terorističkih akata'.

Ističe i da je takozvana Islamska država 'kao fenomen vrlo kompleksno pitanje koje dovodi u pitanje geopolitičku strukturu Bliskog istoka i geostrateške odnose uopće na globalnoj razini i to nije samo pitanje terorizma – ona je u svojoj evoluciji u 15-ak godina od terorističke organizacije dosegla razine državnosti sa svim paravojnim formacijama i fiktivnim vlastima koje ima. Očigledno je zahvat prema suzbijanju takvog nečeg trebao biti sasvim drugačiji, naravno, u vrlo kompleksnom području. Oni su nastali u kaosima iračke i sirijske krize, više pristalica imaju u svim kriznim žarištima i problem je očigledno negdje drugdje – u dubokim strukturalnim reformama prije svega u tom području, i to ne samo Zapada, nego i Ruske Federacije prema tom području i u kontekstu njihovih geostrateških interesa. No mislim da međunarodna zajednica mora napraviti sve da to suvremeno zlo, kancerogeno oboljenje suvremenog društva zaustavi', zaključio je Bilandžić.