Svijet ISTRAŽIVANJA POKAZALA

Svinjska gripa najsmrtonosnija za djecu i mlade

Gripa H1N1 najčešće i najteže pogađa sasvim malu djecu i mlade te, u iznimno teškim slučajevima kod njih izaziva respiratorne probleme i povećanu stopu smrtnosti, rezultati su odvojenih istraživanja skupine meksičkih i kanadskih znanstvenika

Rezultati studije bit će objavljeni 4. studenoga u znanstvenom časopisu Journal of the American Medical Association, a prethodno će biti predstavljeni na konferencije Europske udruge za intenzivnu skrb koja se ovaj tjedan održava u Beču.

Znanstvenici su istraživanje prve faze infekcije virusom H1N1 proveli u dva navrata - između 18. ožujka i 1. lipnja u Meksiku te između 16. travnja i 12. kolovoza u Kanadi.

U Meksiku su svi teški slučajevi zaraze gripom kod mlađih pacijenata kasnije bili povezani s teškim akutnim respiratornim sindromom, nakon kojega je uslijedilo stanje šoka te u 40 posto slučajeva - smrtni ishod. Većina pacijenata tijekom procesa liječenja dobivala je antibiotike, a 45 ih je primalo antiviralni lijek Tamiflu ili Relenzu.

'Analizom smo ustvrdili da su virusom H1N1 bile najteže pogođena djeca i mlađe osobe', rekao je voditelj istraživanja u Meksiku, dr. Guillermo Dominguez-Cherit. Njegov kanadski kolega dr. Anand Kumar iz bolnice sv. Bonifacije iz Winnipega, zajedno sa suradnicima došao je do istoga zaključka. On je potvrdio da je mortalitet veći kod adolescenata i mlađih ljudi relativno dobroga zdravlja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još