SAVEZNIŠTVO RIVALA

SAD i Rusija protiv iranskog nuklearnog programa

13.10.2009 u 14:02

Bionic
Reading

SAD i Rusija dogovorili su se da će zajedno raditi na tome da se iranski nuklearni program koristi u miroljubive svrhe

Nakon razgovora s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi, američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je da je Iran još uvijek 'ozbiljno pitanje'.

Istaknula je da SAD u ovoj fazi neće tražiti sankcije za Iran, dok je Lavrov oprezno izjavio da je Rusija 'vrlo rezervirana' oko tog pitanja.

Clinton je na kraju svoje europske turneje pohvalila Rusiju zbog 'iznimne suradnje' i rada sa svjetskim silama oko iranskog nuklearnog programa.

'Podržavamo pravo Irana na nuklearnu energiju u miroljubive svrhe, ali ne podržavamo korištenje nuklearnog oružja', rekla je Clinton i potvrdila da se Rusija slaže s SAD-om po tom pitanju.

Clinton je također istaknula da su sankcije za Iran neizbježne ako se naruši dijalog koji trenutačno postoji između svjetskih sila i te zemlje, ali ponavlja da su pregovori poželjnija opcija u ovom trenutku.

'Sankcije, prijetnje, pritisci u sadašnjoj su situaciji kontraproduktivni', rekao je ruski ministar vanjskih poslova Lavrov. Iran je otkrio da gradi i drugu nuklearnu elektranu te tvrdi da ju neće koristiti u vojne svrhe.

Što se tiče sankcija za Južnu Koreju, Clinton je rekla da njihovo ublažavanje ne dolazi u obzir te da Moskva i Washington nastoje obnoviti šesterostrane pregovore, i to drže najboljim načinom za napredak.

Rusko-američki razgovori o START-u (Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja), čija valjanost istječe 5. prosinca, trebaju se nastaviti 19. listopada.