NAGRADA ZA ISPRAVNO ŽIVLJENJE

Četvero aktivista dobilo alternativnog Nobela

13.10.2009 u 13:09

Bionic
Reading

Četvero aktivista u borbi protiv širenja nuklearnog oružja, zaštiti prašuma u Kongu i podizanju svijesti o klimatskim promjenama ovogodišnji su dobitnici nagrade 'Right Livelihood' (nagrada za ispravno življenje), često nazivane alternativnom Nobelovom nagradom, objavio je odbor za dodjelu nagrada

Novozelanđanin Alyn Ware, Kongoanac Rene Ngongo, Kanađanin David Suzuki i Australka Catherine Hamlin ovogodišnji su laureati alternativnog Nobela. Ware je nagrađen za rad na promoviranju mira na Novom Zelandu, uključujući i izradu nacrta mirovnih studija koji su postali dijelom školskog kurikuluma. Prije sedam godina Ware je osnovao organizaciju Parlamentarci za neširenje nuklearnog naoružanja i razoružanje (PNND).

Ngongo je nagradu zavrijedio jer se u rodnom DR Kongu već 15 godina bori protiv krčenja prašuma, koje igraju ključnu ulogu u globalnom klimatskom sustavu. Suzuki je nagrađen za promoviranje 'društveno odgovorne uporabe znanosti' i podizanju svijesti o klimatskim promjenama.

Hamlin, koja već 50 godina u Etiopiji pomaže u liječenju žena s vaginalnim fistulama, nagrađena je za 'vraćanje nade, zdravlja i dostojanstva tisućama najsiromašnijih žena u Africi'.

Švedsko-njemački filantrop Jakob von Uexkull utemljio je nagradu 1980. godine 'u čast i potporu ljudima koji u praksi daju egzemplarne odgovore na goruće izazove današnjice'. Nagrade se dodjeljuju na svečanosti u švedskom parlamentu u prosincu i nemaju nikakve veze s pravom Nobelovom nagradom.