ALŽIRAC ŠOKIRAO BRITANCE I FRANCUZE

'Izbjeglice smo zbog vašeg kolonijalizma'

04.08.2015 u 10:11

Bionic
Reading

Imigranti koji su prošlog vikenda pokušali prijeći iz Francuske u Veliku Britaniju kroz Eurotunel, naišli su na žestok odgovor policije. Priču o izbjeglicama, mahom iz Afrike, radila je TV kuće Sky, a u jednom trenutku alžirski imigrant osuo je paljbu po europskom kolonijalizmu

Bilo je to vrlo neuobičajeno jer imigranti nerado daju izjave, svjesni da se svaka može iskoristiti protiv njih prilikom apliciranja za azil ili ako ih daju, onda uglavnom hvale zemlju u koju dolaze.

Međutim, ovoga puta se dogodila druga stvar. Na pitanje 'Zašto idete u Englesku?' imigrant je odgovorio da za sve krivi europski kolonijalizam i osvajačke ratove poput invazije na Irak 2003.

'Većina imigranata ovdje su Iračani. A što su britanska i američka vlada učinile u Iraku?'

Alžirac je potom osuo paljbu po europskom kolonijalizmu.

'Bili ste u mojoj zemlji 130 godina', kazao je misleći na francusku okupaciju Alžira, dodavši da mu je pritom zemlja uništena.

'Imam pravo biti ovdje i nemojte govoriti da sam ilegalac. A tek vi Englezi, što ste učinili u svijetu? I sada putujete u Egipat i Tunis kao turisti. E, pa hoću i ja u London, ali ne kao ilegalac, već legalno', ustvrdio je Alžirac.

Što se još događalo, pogledajte u videoprilogu.