KLEVETA ILI STRAŠNA ISTINA

Silovani uhićeni prosvjednici protiv Ahmadinedžada?

13.10.2009 u 12:19

Bionic
Reading

Iransko pravosuđe otvorilo je istragu protiv istaknutog reformističkog političara i vjerskog vođe Mehdija Karubija jer je naveo da su u zatvoru bili silovani neki prosvjednici uhićeni zbog sudjelovanja u poslijeizbornim prosvjedima, javila je agencija Iran u utorak.

Posebno istražno povjerenstvo već je proslijedilo predmet uredu državnog odvjetnika, javila je agencija.

"Karubi je pripadnik svećenstva i njegove primjedbe mora proučiti posebni sud za svećenstvo", rekao je tužitelj u Teheranu Abas Džarafri-Dolatabadi.

Karubi je na predsjedničkim izborima u lipnju osvojio četvrto mjesto, a iranske vlasti razbjesnio je navodima da su neki sudionici prosvjeda uhićeni u nemirima u zatvoru bili silovani i zlostavljani.

Prošlog mjeseca to isto istražno povjerenstvo odbacilo je Karubijeve navode i pozvalo da se podigne tužba za klevetu protiv svake osobe koja bi iznosila takve tvrdnje.

Karubi i drugi poraženi predsjednički kandidat, najpopularniji oporbeni vođa Mirhosein Musavi, tvrde da su izbori bili namješteni u korist Mahmuda Ahmadinedžada koji je time osvojio još jedan predsjednički mandat.

Oporba navodi da je više od 70 osoba ubijeno u poslijeizbornim nemirima, dok iranske vlasti tvrde da je ubijeno 36 osoba, a među njima i pripadnici islamske milicije Basidž. Vlasti također tvrde da su oporbeni prosvjedi poticani iz inozemstva u svrhu razaranja iranske države.