IMAJU I DOKAZE

'Tiranin' Putin stoji iza ubojstva Litvinenka

31.07.2015 u 14:57

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 'tiranin' koji, zajedno sa svojim 'kompanjonima' iz Kremlja, stoji iza ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinenka u Londonu 2006., izjavio je u petak odvjetnik Litvinenkove udovice.

Kritičar Kremlja Litvinenko umro je tri tjedna nakon što je popio zeleni čaj otrovan radioaktivnim polonijem-210 u luksuznom londonskom hotelu Millennium.

Britanske vlasti kažu da dokazi kao izvršitelje ubojstva terete Ruse Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna, a sam Litvinenko je na mrtvačkoj postelji kao nalogodavca optužio Putina. Dvojica Rusa niječu umješanosti, a ruska vlada bilo kakve veze s njegovom smrću, dovodeći u pitanje britanske motive.

Završnog dana britanske istrage, odvjetnik Ben Emmerson rekao je da znanstveni dokazi koji Lugovoja i Kovtuna povezuju s tragovima polonija u Londonu izvan svake sumnje pokazuju da su oni odgovorni za ubojstvo. 'Isti dokazi pokazuju da iza ubojstva stoji ruska država', rekao je.

Emmerson je dodao da je Putin, istoga dana u ožujku kada su istrazi predočeni dokazi u umješanosti Kovtuna, odlikovao Lugovoja Medaljom časti za službu domovini. Bila je to 'prijeteća gesta potpore' s ciljem ometanja istrage, rekao je.

'Bila je to gesta sve izoliranijeg tiranina, moralno poremećenog autoritarnog vođe koji je u tom trenutku očajnički pokušavao zadržati političku moć, suočen s međunarodnim sankcijama i sve oštrim međunarodnim osudama', istaknuo je odvjetnik.