ZAKON O RADU

Sindikati u BiH se posvađali, pa odustali od prosvjeda

31.07.2015 u 10:31

Bionic
Reading

Sindikalni čelnici u Federaciji BiH međusobno su se posvađali optužujući se za neuspjeh jučerašnjih prosvjeda te su odustali od novih okupljanja u petak, kojima je bio cilj zaustaviti donošenje novoga Zakona o radu, dok je za danas sazvana hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koji će odlučivati o spornom zakonu nakon što je dan ranije prihvaćen u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić sazvao je hitnu sjednicuza 14.00 sati, a na dnevnom redu su izmjene Zakona o radu, ali i niza drugih mjera i zakonskih rješenja na čijem donošenju inzistira Europska komisija kako bi se BiH brže približila članstvu u Europskoj uniji.

Nakon što je vladajuću koaliciju HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) napustila Demokratska fronta (DF) Željka Komšića postalo je upitno hoće li Zakon o radu dobiti potporu u Zastupničkom domu budući su zastupnici ove stranke, zajedno sa SDP-om BiH i Savezom za bolju budućnost (SBB), u četvrtak napustili sjednicu Doma naroda. HDZ BiH i SDA je poduprlo niz manjih stranaka. Zakon o radu može dobiti potporu u Zastupničkom domu ako HDZ BiH i SDA ponovno osiguraju potporu drugih, manjih stranaka.

Prema dnevnome redu Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH u subotu će razmatrati i Reformsku agendu za Bosnu i Hercegovinu od 2015. do 2018. godine, koja sadrži više mjera i rokova za provođenje socio-ekonomskih reformi.

Iako su u četvrtak najavili održavanje prosvjeda, Savez samostalnih sindikata BiH odustao je od današnjeg okupljanja ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH. Tu su odluku donijeli nakon trosatne sjednice vodstva koja je održana u Domu sindikata. Sindikalni čelnici međusobno se optužuju oko toga tko je kriv za neuspjeh masovnijeg okupljanja.

Sindikalne organizacije pokušale su nasilno ući u zgradu Parlamenta Federacije BiH i zaustaviti usvajanje Zakona o radu na sjednici Domu naroda, što im nije pošlo za rukom niti su ih masovno poduprli radnici iz BiH.