SLOVENSKI MVP

'Sva dokumentacija predana sudu bila je jasno označena'

30.07.2015 u 21:58

Bionic
Reading

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u četvrtak kako očekuje da će arbitražni sud svoju presudu o graničnom prijeporu Slovenije s Hrvatskom donijeti na temelju dokumentacije koja mu je bila predstavljena do kraja lipnja prošle godine.

Očekujemo da će sud odluku donijeti isključivo na temelju argumenata i dokumentacije koja je bila predstavljena u pismenoj i usmenoj fazi postupka, što je zaključeno u lipnju 2014., navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju za javnost.

Dodalo je da time reagira na tvrdnje hrvatske strane kako je arbitražni proces kompromitiran ne samo nedopuštenim kontaktima slovenske diplomatkinje Simone Drenik i suca Jerneja Sekoleca, koji su u međuvremenu odstupili, nego i zbog naknadno dodanih dokumenata od slovenske strane.

'Sva dokumentacija koju su dvije stranke u postupku prezentirale sudu bila je jasno označena te poslana arbitražnom sudu i drugoj strani u postupku', tvrde u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je kako se uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo i to da su nakon početka rasprave u proces 'protupravno unošeni dodatni dokumenti i informacije'.

'Temeljni problem nije kompromitacija slovenskog arbitra... Glavna primjedba je da je dokumentacija temeljem koje bi arbitri trebali donijeti odluku zagađena činjenicom da je slovenski arbitar stavio unutra stavove, papire, dokumente nakon što je arbitraža već počela svoju raspravu i razmatranje slučaja', rekla je Pusić.

Potpredsjednica vlade je dodala da je to suprotno dogovorenim pravilima i da se tako ne može donijeti zakonita odluka.