BUDISLAV VUKAS

'Sud je imao namjeru oduzeti Hrvatskoj dio teritorijalnog mora'

30.07.2015 u 19:47

Bionic
Reading

Stalni arbitražni sud priopćio je u četvrtak da je ostavku dao Budislav Vukas te je pozvao Hrvatsku da u roku od 15 dana imenuje novog arbitra, unatoč postupku izlaska iz arbitraže koji je pokrenuo Zagreb

'Sada je na Republici Hrvatskoj da imenuje novog arbitra koji bi zamijenio profesora Vukasa kao člana suda', kaže se u priopćenju. Hrvatska bi arbitra, kaže sud, trebala imenovati u roku od petnaest dana a 'u slučaju da se do tog roka ne izvrši imenovanje, člana će izabrati predsjednik arbitražnog vijeća'.

Hrvatski sudac u procesu arbitraže Budislav Vukas potvrdio je za HRT da je dao ostavku na tu dužnost zbog cjelokupne situacije oko arbitraže. 'Napisao sam sudu da se ponašanje slovenskog arbitra i predstavnice ministarstva vanjskih poslova protivi pravilima o arbitraži. Ja kao sudac imenovan od strane Hrvatske se povlačim. Moja država, koja me imenovala i čiji sam ja državljanin, povlači se i to na neki način diktira i meni. Sud je imao namjeru oduzeti Hrvatskoj dio teritorijalnog mora, čemu sam se najžešće opirao', kazao je Vukas za HRT.

Budislava Vukasa imenovala je Hrvatska u peteročlano arbitražno vijeće. Hrvatska vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije.

Na to je vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor.