ISPRED PARLAMENTA

Više tisuća prosvjednika u Sarajevu zbog donošenja novog Zakona o radu

30.07.2015 u 14:35

Bionic
Reading

Ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu okupilo se u četvrtak više tisuća prosvjednika koji traže povlačenje iz procedure Zakona o radu koji, kako tvrde, umanjuje njihova prava, dok vlasti najavljuju donošenje zakona koji je dio reformi na koje su se vlasti obvezale na putu približavanja zemlje Europskoj uniji

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara izjavila je danas da će zakon biti donesen te da je vrijeme da se BiH okrene reformama. Vlada Federacije BiH je prošloga donijela izmjene zakona po naputcima Europske komisije u sklopu širokih reformskih mjera oko kojih se slažu poslodavci u Federaciji BiH.

Predstavnici sindikata poručili su da neće odustati od blokade parlamenta sve dok se s dnevnog reda ne povuče ovakav prijedlog zakona i ne počnu pregovori o novom prijedlogu teksta zakonskog rješenja.

Ranije je ravnatelj Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač najavio kako će pripadnici policije osigurati nesmetano održavanje sjednice Doma naroda.

Na sjednici bi prijedlog novog Zakona o radu mogao proći samo uz tijesnu potporu zastupnika nakon što se raspala vladajuća koalicija HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), koju je napustila Demokratska fronta Željka Komšića pa su sada za većinu potrebna dva glasa koju bi im mogao osigurati Savez nezavisnih socijaldemokrata, Milorada Dodika.


Glavne primjedbe sindikata na novi Zakonom o radu jesu da se umanjuju prava zaposlenika, od lakšeg dobivanja otkaza, povećanja broja prekovremenih sati do smanjenja iznosa otpremnine u slučaju stečaja tvrtke.

Vlasti, poslodavci i predstavnici Europske unije istaknuli su da se novim zakonom omogućava zapošljavanje većeg broja radnika i stvaranje povoljnije klime za investicije u BiH. Ovaj je zakon dio mjera koje su se vlasti obvezale provesti u približavanju zemlje prema Europskoj uniji.