'ONI SU NAM PRIJETNJA'

SDA moli Bošnjake: Nemojte ratovati za Islamsku državu

30.07.2015 u 13:32

Bionic
Reading

Predsjedništvo najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) pozvalo je bosanskohercegovačke građane da ne odlaze ratovati na strani islamista nazivajući teroristima sljedbenike tzv. Islamske države te su osudili poteze ove terorističke organizacije

'Teroristička skupina Islamska država nije ni islamska, ni država. Njezina ideologija, ciljevi i aktivnosti su potpuno suprotne islamu i svim civilizacijskim normama', istaknuli su iz SDA čije navode u četvrtak prenose mediji u BiH.

Iz ove stranke su objasnili da Islamska država predstavlja najozbiljniju prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti.

Objavili borbu svim oblicima terorizma

'Najoštrije osuđujemo brutalna, sustavna kršenja ljudskih prava i povrede međunarodnog prava od strane ove terorističke skupine, uključujući i neselektivno ubijanje i namjerno gađanje civila, masovna pogubljenja i ubojstva', dodaje se iz ove stranke.

SDA se obvezala na borbu protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma te pozvala državne institucije BiH da aktivno sudjeluju i surađuju s međunarodnim partnerima 'jer terorizam i nasilni ekstremizam mogu biti poraženi samo odlučnim pristupom koji podrazumijeva aktivno sudjelovanje i suradnju svih država'.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Odbora ministara Vijeća Europe (VE) Igor Crnadak je kazao na Specijalnom sastanku Odbora za borbu protiv terorizma (CTC) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) da je problem protoka stranih boraca prisutan i u BiH, gdje ih je zabilježeno više od 400 te da postoje pojedinci koji i dalje rade na novačenju novih mladih ljudi u BiH za sudjelovanje na ratištima tzv. Islamske države.