SVAĐA OKO ARBITRAŽE

Milanović pismom odgovorio Ceraru

28.07.2015 u 17:17

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović poslao je u utorak pismo predsjedniku Vlade Republike Slovenije Miri Ceraru kao odgovor na njegovo jučer poslano pismo

U pismu predsjednik Vlade konstatira kako su 'vjerodostojnost i integritet arbitražnog postupka u cjelini do te mjere narušeni da Hrvatska nije mišljenja da se arbitražni proces može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi', priopćeno je iz Vlade.

Predsjednik Vlade poručuje kako je 'Hrvatska i nadalje predana traženju rješenja za utvrđivanje protezanja granične crte sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu s međunarodnim pravom' te da se 'dobrosusjedski odnosi naših dviju država, saveznica u NATO-u i partnera u Europskoj uniji, moraju nastaviti razvijati, usprkos ovom incidentu'. U međuvremenu je Vlada održala telefonsku sjednicu s koje je Hrvatskome saboru podnijela prijedlog zaključka kojim će Sabor obvezati Vladu na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009. u Stockholmu, a koji je na snazi od 29. studenoga 2010, zbog bitne povrede njegovih odredbi od Republike Slovenije.

Podsjetimo, slovenski premijer Miro Cerar pisao je u ponedjeljak popodne hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću i pozvao ga na tolerantno rješavanje zapleta s arbitražnim sporazumom. Slovenski premijer odlučio je pisati hrvatskome kolegi, kako je objašnjeno, jer zadnjih dana s njime nije mogao doći u kontakt na drugi način. U pismu Milanoviću, Cerar je prenio stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude.

Hrvatska je u ponedjeljak odlučila izaći iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom nakon prošlotjednog skandala koji je razotkrio da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i službenica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.