ABRAHAM UMJESTO SOKLECA

Slovenija imenovala francuskog suca za arbitražu s Hrvatskom

28.07.2015 u 15:15

Bionic
Reading

Slovenska vlada imenovala je danas Francuza Ronnyja Abrahama, predsjednika Međunarodnog suda pravde, za novog predstavnika Slovenije u arbitražnom tribunalu koji odlučuje o teritorijalnom sporu s Hrvatskom oko Piranskog zaljeva, izvijestila je agencija STA

'Sudac je izabran', rekao je novinarima slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan po izlasku sa sjednice vlade.
Ured slovenskog premijera objasnio je da je procedura imenovanja novog suca povjerljiva i da o izboru prvo trebaju biti obaviješteni svi sudionici arbitraže.

Predstavnici Slovenije u Arbitražnom sudu, Jernej Sokolec i Simona Drenik, podnijeli su ostavke nakon što su u medije iscurili transkripti i snimke njihovih telefonskih razgovora o tome kako lobiraju suce i dogovaraju strategiju pogodovanja slovenskoj strani.

Hrvatski premijer Zoran Milanović objavio je da će Hrvatska izaći iz tog postupka 'jer je kontaminiran', a Arbitražni sud zatim je zatražio od Slovenije da objasni ponašanje svojih predstavnika Sokoleca i Drenik u tom sudu.

U Sloveniji smatraju da Hrvatska nema pravo jednostrano se povući iz arbitražnog sporazuma, a u čitavoj aferi za Ljubljanu je najveći problem činjenica da je netko nedozvoljeno snimao razgovore slovenskih predstavnika u Arbitražnom sudu nego činjenica da su oni radili protivno pravilima arbitraže.