MEDIJI O PIRANLEAKSU

Je li Erjavčeva smjena pitanje časa? On misli da nije

28.07.2015 u 11:16

Bionic
Reading

Slovenska diplomacija pokušava umanjiti posljedice afere PiranLeaks brifingom sa stranim diplomatima akreditiranim u Ljubljani, a većina medija nagađa hoće li i kada slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec dati ostavku

Slovenska diplomacija pokušava ugasiti požar koji se proširio nakon što je prošlog tjedna zapaljena vatra aferom PiranLeaks, pa tako tamošnji mediji kao jednu od glavnih vijesti prenose izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, a on je kazao da su slovenski diplomati u inozemstvu dobili instrukcije kako predstaviti zaplet u arbitražnom sporu u zemljama u kojima su akreditirani.

Mediji prenose i ofenzivu slovenske diplomacije koja će danas putem brifinga za strane diplomate akreditirane u Ljubljani u tamošnjem ministarstvu vanjskih poslova upoznati ih s istom temom. Mediji u susjedstvu također nagađaju tko bi mogao biti novi slovenski arbitražni sudac, ali i hoće li šef tamošnje diplomacije Erjavec dati ostavku nakon skandala.

Tako ljubljansko Delo u intervjuu s Lojzeom Peterleom, bivšim slovenskim premijerom i nekadašnjim  ministrom vanjskih poslova, u naslovu donosi zaključak tog sadašnjeg europarlamentarca prema kojem je Erjavčeva smjena 'samo pitanje vremena'.

Borut Trekman, nekadašnji slovenski veleposlanik u Belgiji i bivši glavni tajnik slovenskog ministarstva vanjskih poslova, u razgovoru za slovenski tjednik Reporter ističe kako valja 'hitno provesti cjelovitu i objektivnu analizu ponašanja svih tih kuhinja u ministarstvu vanjskih poslova', dodajući kako je do Erjavčevog dolaska na čelo slovenske diplomacije nama susjedna država 'konačno počela tonuti u područje nezanimljive i monotone irelevantnosti'.

Dnevnik Delo također je proveo anketu među slovenskim čitateljima vezanu za aferu PiranLeaks. Prema rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, čak polovica upitanih smatra kako su nedavni događaji ujedinili slovenske političare, što je po mišljenju anketiranih najbolji odgovor na postojeću situaciju, dok trećina smatra kako bi najbolje bilo da odgovorni daju ostavke.

Pitajući Slovence o ostavkama, više od polovice upitanih smatra kako bi trebali odstupiti šef diplomacije Erjavec i direktor Slovenske obavještajno-sigurnosne agencije Zoran Klemečič, dok tek četvrtina smatra kako je krivnja isključivo na premijeru Miri Ceraru. Petina ispitanika smatra kako mora odstupiti čitava slovenska vlada. Čak 85 posto anketiranih smatra da je Hrvatska uspješnija u obrani svojih nacionalnih interesa u rješavanju graničnog spora.       

Primorske novice pak donose razgovor s hrvatskim pravnim stručnjakom Davorinom Lapašem, a on je ocijenio kako ne može biti nikakvih pravnih posljedica po Hrvatsku zbog njenog zahtjeva za prekidom arbitraže, jer će iskoristiti svoje pravo poziva na Bečku konvenciju, koja je dio međunarodnog prava i u tom okviru hrvatska odluka nije jednostrana.

'To između ostalog znači da će Hrvatska o svojem zahtjevu za prekid arbitraže obavijestiti Sloveniju, a ona će imati tri mjeseca za odgovor. Ako se Ljubljana odluči protiviti prekidu arbitraže, dobit će još godinu dana kako bi se dvije države obostrano ili putem posredovanja treće strane pokušale dogovoriti i nastaviti arbitražu', izjavio je Lapaš, dodajući kako će se priča o arbitraži produljiti i na iduću godinu.