NOVI GAF SUSJEDA

Slovenska veleposlanica u Parizu osramotila svoju državu

27.07.2015 u 17:00

Bionic
Reading

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova nakon afere PiranLeaks potresa nova afera u kojoj glavnu ulogu ima slovenska veleposlanica u Parizu Veronika Stabej

Prema pisanju slovenskog magazina Reporter, unutrašnjom istragom ministarstva otkriveno je kako je veleposlanica zloporabila službenu karticu i vozilo, ali i to da je nenajavljeno i neopravdano boravila izvan zemlje.

Uz to, veleposlanicu se sumnjiči da je iznos od 5000 eura, koliko je veleposlanstvo u Parizu zaprimilo kao odštetu zbog poplave koju su prouzročili susjedi s viših katova, uredno zaprimila i spremila u svoj džep, a dijelom isplatila prekoračene troškove prezentacije.

Prema pisanju Reportera, malverzacija je otkrivena nakon što je veleposlanica na upit iz ministarstva vanjskih poslova što je s uplaćenim novcem koji je dobila od susjeda kazala kako se ne sjeća da je išta uplaćeno na račun ministarstva.

Pretragom tijeka novca na računu otvorenom u banci Credit Agricole ustanovljeno je da je ček bio izdan na veleposlanstvo, no veleposlanica je na njega sama dopisala svoje ime. Ček je sada u posjedu nadzorne službe ministarstva vanjskih poslova.

Pored toga, nadzorna služba slovenske diplomacije je kasnije kao dokaz pribavila obrazac za polog i unovčenje čeka na kojem je naveden broj računa identičan broju osobnog računa veleposlanice.

Uhvaćena u nedjelu, Veronika Stabej inzistira na tome da je tim novcem htjela platiti prekoračene troškove prezentacije, no nadzorne službe slovenske diplomacije koje su zaposlile kolege iz posebnog odjela ministarstva financija da ispitaju tokove novca predlažu podizanje kaznenog postupka protiv veleposlanice zbog kaznenih djela zloporabe položaja i vlasti, pronevjere, prevare, utaje i oštećenja državnog proračuna.

Podsjetimo, na sličan način prije pet godina pao je i slovenski veleposlanik u Madridu Peter Reberc, a on je u stavci za reprezentaciju madridskog veleposlanstva potrošio vrtoglavih 100.000 eura. Naime, za potrebe kuhinje naručio je 1800 čaša, 1805 žlica, 1607 vilica, 996 noževa, 183 zdjele, 100 kuhača, 83 lopatice za pečenje, 77 cjedila, 34 tave, deset aparata za kavu, pet friteza, tri pekača za kruh i isto toliko mlinaca za kavu.

Reberc se pravdao navodeći kako je sva oprema bila nužna za organizaciju domjenka kojima prisustvuje i do 500 gostiju te kako se time značajno uštedi na cateringu. Nakon 'afere kuhinja' ubrzo je opozvan u Ljubljanu, a potom su mu uslijedili otkaz i kaznena prijava.