IZBOR DO SRIJEDE

Tko su kandidati za nove slovenske suce u arbitraži?

27.07.2015 u 09:19

Bionic
Reading

Slovenska javna televizija navodi da bi tamošnja vlada do srijede mogla imenovati novog člana arbitražnog suda za spor s Hrvatskom oko Piranskog zaljeva. Članovi odbora za vanjsku politiku na subotnjem sastanku jednoglasno su zaključili da će novog člana suda predložiti vlada i da parlament o njemu neće glasovati

Naime, krajem prošlog tjedna Slovenija je izmijenila pravila o izboru svog arbitražnog suca pa se o tome neće glasovati u parlamentu, nego će odluku uredbom donijeti i objaviti vlada.

Špekulira se da bi Jerneja Sekolca trebao zamijeniti stručnjak za ustavno i međunarodno pravo Ernest Petrič ili pravnik i diplomat Borut Bohte.

Skandal je izbio nakon što su u hrvatskim medijima objavljeni transkript i audiozapis koji pokazuju da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja, opunomoćena predstavnica za praćenje arbitraže Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca Stalnog arbitražnog suda u Haagu u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Radi se o razgraničenju u Savudrijskoj vali, a Hrvatska smatra da granicu treba odrediti od ušća rijeke Dragonje, gdje završava kopnena granica, i da se od te točke zaljev razgraniči primjenom crte ekvidistance. Slovenija pak ističe da cijeli zaljev pripada njoj, da su to njene unutarnje vode i da je za vrijeme bivše Jugoslavije ona nadzirala cijeli zaljev te se stoga treba primijeniti načelo da svaka strana treba zadržati ono što je ranije imala. Prema transkriptu i audiozapisu razgovora Sokolca i Drenik, objavljenom u hrvatskim dnevnim novinama, arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

Hrvatski sabor će na izvanrednoj sjednici, sazvanoj na Vladin zahtjev, u srijedu i četvrtak razmatrati novonastale okolnosti vezane uz provedbu Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade.