NAKON 41 GODINU

Otmičar Pan Ama predao se zbog žene i djece

12.10.2009 u 20:24

Bionic
Reading

Bjegunac koji je desetljećima živio na Kubi kako bi izbjegao progon zbog sudjelovanja u otmici američkog zrakoplova 1968, predao se u nedjelju vlastima u New Yorku, izvijestio je u ponedjeljak The New York Times

NEW YORK/WASHINGTON - Četrdeset i jednu godinu nakon što je u njujorškoj zračnoj luci oteo putnički zrakoplov kompanije Pan American, Luis Armando Pena Soltren (66) uhićen je u nedjelju na istom aerodromu po povratku iz egzila.

Pena Soltren, koji je u pritvoru, u utorak bi se trebao pojaviti pred sudom u Manhattanu kako bi se izjasnio o krivnji prema optužnici za otmicu iz 1968. godine.

Pena Soltren i dvojica njegovih suučesnika sakrili su pištolje i noževe u torbu s pelenama, kada su 24. studenoga 1968. oteli zrakoplov Pan Americana na letu 281. U zrakoplovu su prijetili oružjem i zastrašivali desetke putnika, naveo je američki savezni tužitelj Preet Bharara u priopćenju.

Pena Soltren (66), dogovorio je svoj povratak s Kube s FBI-jem i State Departmentom kako bi vidio suprugu i članove obitelji koji žive na Floridi i Porto Ricu, izvijestio je u ponedjeljak The New York Times.

Dok je zrakoplov Pan Americana sa 96 putnika i sedam članova posade, na letu iz New Yorka za Portoriko, letio iznad Bahama, u pilotsku kabinu su upali Pena Soltern i dvojica suučesnika i zatražili da skrene za Havanu.

Otmice američkih putničkih zrakoplova i njihovo skretanje na Kubu 1960-ih godina su bile učestale, pa je, primjerice 1968. bilo 30 takvih otmica, a tog istog 24. studenoga 1968. još je jedan zrakoplov otet i skrenut za Havanu.

Suučesnici u otmici Pan Am-ova zrakoplova, Jose Rafael Rios i Miguel Castro ranije su se vratili u SAD gdje su osuđeni na 15, odnosno 12 godina zatvora.

Ako Pena Soltern bude proglašen krivim, prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Za sada nije poznato je li kubanska vlada imala neku ulogu u povratku u SAD Pene Soltrena, jednog od bjegunaca koji je najdulje na listi FBI-a, piše NY Times. Američke vlasti procjenjuju da na Kubi ima oko 70 bjegunaca od optužnica saveznih vlasti u SAD-u.