UPOZNJATE JOHNA KASICHA

Hoće li republikanci umjesto Busha i Trumpa odabrati Hrvata?

26.07.2015 u 19:50

Bionic
Reading

Tko je John Kasich, guverner Ohija i najnoviji republikanski kandidat za budućeg američkog predsjednika i kolike su mu šanse da naslijedi Baracka Obamu? Sam sebe voli opisivati kao američkog Hrvata, odnosno Amerikanca hrvatskih i čeških korijena

Hrvatska veza ide preko majke – Anne Vukovich koja je 1919. rođena u Pittsburghu, a čiji je otac hrvatski imigrant radio kao rudar. Otac John Kasich stariji, prema navodima sadašnjeg guvernera Ohija, sin je čeških imigranata, a čitav svoj radni vijek proveo je kao poštar. I majka je radila u poštanskom uredu, a oboje su, kao pripadnici radničke klase, bili glasači Demokratske stranke.

Mlađi John rođen je 13. svibnja 1952. u industrijskom gradiću McKees Rocksu blizu Pittsburgha. Još kao vrlo mlad čovjek politički se odmetnuo od obitelji - bio je i ostao uvjereni republikanac. U svim njegovim biografijama ističe se podatak kako je kao student sveučilišta Ohio uspio uvjeriti dekana da proslijedi njegovo pismo tadašnjem predsjedniku Richardu Nixonu koji je potom pozvao tog upornog 18-godišnjeg mladića na dulji razgovor u Bijelu kuću.

Rođen je u katoličkoj obitelji, ali nije previše držao do vjere sve do tragične pogibije oba roditelja 1987. u prometnoj nesreći koju je prouzročio pijani vozač. John Kasich tada se okrenuo vjeri i postao anglikanac. Oženjen je i otac blizanki.

Sveučilište u Ohiju ponovo mu je ovoga tjedna poslužilo kao odskočna daska – upravo je s tog mjesta prije nekoliko dana službeno potvrdio kako kreće u bitku za republikansku nominaciju za izbore 2016. O njegovoj mogućoj kandidaturi nagađalo se mjesecima, a je li ova kasna odluka bila i prekasna da bi dovela do rezultata, moglo bi se vidjeti već idućeg mjeseca – Kasich se mora utvrditi među prvih 10 od postojećih 16 republikanskih kandidata da bi mogao izaći na republikanske predizbore u svojoj matičnoj državi Ohio. Dva dana nakon objave ulaska u trku, Kasich se u ispitivanjima javnog mnijenja vrti tu negdje, oko desetog mjesta u gužvi šarolikih, ali ipak nedovoljno zanimljivih republikanskih kandidata.


Toliko kandidata koji se natječu za republikansku nominaciju nije bilo već desetljećima (a pitanje je i je li Kasich posljednji) ali, prema mišljenju američkih analitičara, kriza Republikanske stranke, koja je bila vidljiva još u prošloj predsjedničkoj utrci, nije prevladana. Dapače, dok su se i tada brojni kandidati činili više kao dekoracija oko Mitta Romneyja, sada nema jake figure koja iskače. Trenutačno u ispitivanjima vodi Donald Trump, ali nitko ne vjeruje da će on izaći kao republikanski kandidat. Bogataš koji se vrti kako ga politički vjetar okreće u to izgleda ne vjeruje ni sam pa već preko medija upozorava da će, ako ga republikanci odbace, izaći kao kandidat neke treće strane. Veće izglede analitičari su do sada davali Jebu Bushu, sinu i bratu dvaju američkih republikanskih predsjednika, ali i njemu nedostaje predsjednička karizma.

Može li im Kasich pomrsiti račune?

Taj utjecajni Amerikanac u drugom je mandatu na mjestu guvernera Ohija. Dok je prvi mandat 2010. osvojio u vrlo tijesnoj trci, na drugim je izborima 2014. pobijedio s tridesetpostotnom premoći, što je svakako rezultat ekonomskog oporavka države.

U politici Ohija Kasich je još od sedamdesetih, da bi potom desetljećima sjedio u Kongresu. Prvi put u Kongres je ušao 1982. kao tridesetogodišnjak. Reizabran je još osam puta s potporom koja nije bila manja od 64 posto. Između ostalog, predsjedao je vrlo važnim odborom za proračun te mu se u zasluge zapisuje i kako je upravo on spasio izglasavanje proračuna 1997. u vrijeme mandata Billa Clintona. Već je jednom razmišljao o predsjedničkoj kandidaturi – 2000. godine, ali povukao se iz utrke kada je zaključio da ne bi mogao privući dovoljno donatorske podrške te je podržao kandidaturu Georga W. Busha. Nadao se da će biti pozvan na mjesto potpredsjednika, a kada se to nije dogodio, povukao se u vode biznisa, i to ni manje ni više nego na mjesto jednog od direktora u The Lehmann Brothers gdje se do financijskog sloma 2008. prilično financijski pojačao.

U šest je sezona imao emisiju na ultrakonzervativnom Foxu, čime je stekao široku popularnost u političkom i medijskom svijetu, baš kao i s napisane tri knjige koje su rasprodane kao bestseleri.
Iako je medijski eksponiran, analitičari smatraju da nije dovoljno profiliran da bi dobio širu podršku republikanskog tijela koje je danas prilično konzervativno. Podršku Tea Party već je izgubio kada se založio za primjenu Obamacarea u dijelu koji predviđa proširenje zdravstvene zaštite na Amerikance slabijeg imovinskog stanja.

Suočen s bijesom konzervativaca, na jednom je skupu ženi koja ga je za to prozvala odbrusio kako će upravo to isticati kao svoje postignuće kada jednog dana dođe pred Božji sud. Kasich priznaje i da su na djelu klimatske promjene te da bi se po tom pitanju trebalo nešto učiniti, ali vodeći računa o čuvanju radnih mjesta. Zalaže se i za legalizaciju statusa ilegalnih imigranata, ne isključujući u potpunosti i davanje američkog državljanstva ljudima koji u SAD-u borave bez potrebnih dokumenata.

Po većini drugih pitanja Kasich spada u konzervativni spektar. Tijekom njegova mandata na čelu savezne države Ohio gospodarstvo se oporavilo i smanjena je nezaposlenost, ali guverner se trudio da se oporavak postigne uz rezanje poreza gospodarstvenicima i korporacijama. Pokušao je čak ukinuti kolektivno pregovaranje u javnim službama, ali je takav zakon odbačen na referendumu. Po sustavu vrijednosti protivnik je istospolnih brakova (ali navodi i kako će poštovati nedavnu odluku Vrhovnog suda na saveznoj razini), abortusa (u Ohiju se sada zakonom traži od svake žene koja želi pobačaj da prvo na ultrazvuku vidi otkucaje srca svog djeteta ne bi li se predomislila) te pobornik smrtne kazne.

Među minuse njegove predsjedničke kandidature američki mediji uvrštavaju prekasni start i preveliku 'umjerenost' u stavovima koju će mu desni dio populacije uzeti za zlo. Kao veliki plus navode njegovu direktnost u komunikaciji te, najvažnije, popularnost u Ohiju – nijedan republikanac nije još dobio izbore, a da nije dobio Ohio, ključnu swing state, odnosno jednu od saveznih država koja je presudna za pobjedu na izborima. Treba, međutim, istaknuti da ako bi i osvojio republikansku nominaciju, Kasichu bi predstojala teška bitka s najvjerojatnijom demokratskom protukandidatkinjom Hillary Clinton kojoj sve ankete proriču pobjedu na izborima 2016. godine.

Svoje hrvatsko i češko imigrantsko porijeklo John Kasich voli isticati kako bi se pokazao kao utjelovljenje američkog sna o uspjehu do kojeg se može doći unatoč nezavidnom startu. Računa time i na potporu imigrantskog biračkog tijela. Kada bi i pobijedio, Amerika ne bi dobila predsjednika čije prezime završava na '-ić' jer se ono već dugo izgovara kao 'Kejsik'. Što se tiče neke podrške Hrvatskoj, ona nije dolazila do većeg izražaja tijekom Kasicheve političke karijere.