SLOVENSKO ŠUROVANJE SA SUDOM

Svjetski stručnjak za arbitražu objašnjava što sada može napraviti Hrvatska

22.07.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Nakon što je prva potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila provjeru navoda Večernjeg lista da je u arbitražnom postupku došlo do nedopuštene komunikacije između slovenskog člana Arbitražnog suda i slovenske predstavnice, postavilo se i pitanje što dalje ako se medijski napisi pokažu točnima. Svjetski stručnjak za pitanja arbitraže Šime Ivanjko objasnio je za tportal moguće ishode

'Ukoliko bi bilo što od navoda bilo istinito, bilo bi to šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju vezanu uz postupak', poručila je danas šefica diplomacije Vesna Pusić na izvanrednoj press konferenciji nakon što su u medijima objavljeni transkripti komunikacije slovenske strane u arbitražnom postupku.

Što će se dogoditi ukoliko se pokaže da su napisi točni, Pusić nije htjela spekulirati. No pravila arbitraže su jasna. Prema arbitražnom sporazumu između Hrvatske i Slovenije, suci, bez obzira na to iz koje države dolaze, moraju biti nepristrani, a razgovori tajni.

Ako je vjerovati Večernjem listu, slovenski sudac u Arbitražnom sudu te predstavnica slovenske vlade ta su pravila prekršili. Što se događa u tom slučaju, priupitali smo profesora emeritusa s Pravnog fakulteta u Mariboru, dr. Šimu Ivanjka, stručnjaka za arbitražu

'Nisu svi arbitražni postupci isti i različito se tretira ako sudac kontaktira s nekom strankom. No u svakom slučaju, to mora biti u skladu s pravilnikom arbitraže. Osobno ne znam kakav je pravilnik u konkretnom slučaju i kakve su sankcije predviđene. Ali općenito govoreći o arbitražnim postupcima, može doći do poništenja odluke, odnosno do otkazivanja sudjelovanja jedne strane, nema posebnog pravila. Međutim, ako je povrijeđen postupak, onda bi to bila teža povreda. U tom slučaju stranka koja je oštećena traži poništenje, o čemu bi trebao odlučivati neki nadležni sud, ali ne znam koji u ovom konkretnom slučaju', kazao je Ivanjko za tportal.

Upitali smo, ukoliko i dođe do poništenja postupka, ide li se onda u novi postupak i izbor novih sudaca.

'Pitanje je bi li stranka koja je izgubila povjerenje u sud htjela ponavljati postupak, a vjerojatno bi se obratila nadležnom sudu', poručuje Ivanjko.

Sam Ivanjko o konkretnom slučaju, odnosno o napisima Večernjeg lista, čuo je samo na slovenskoj televiziji, no ipak je stao u obranu slovenskog kolege.

'Dobro znam kolegu Sekolca i ne vjerujem da je bilo što učinio što ne bi bilo po pravilima suda. Medijski izvještaji znaju insinuirati, no dobro je da je ministrica Pusić najavila provjeru i odlučila sve prijaviti Arbitražnom sudu. Predsjednik suda će sigurno to uzeti u razmatranje', kaže Ivanjko.

Podsjetimo, Arbitražni sud već je ranije razmatrao spornu situaciju. Još krajem travnja slovenski je šef diplomacije Karl Erjavec izjavio kako ima neslužbene informacije da će sud koji rješava granični spor Hrvatske i Slovenije u presudi omogućiti kontakt Sloveniji s otvorenim morem te da bi bio vrlo razočaran ako se to ne bi dogodilo.

Nakon bure koju je ta izjava podignula u Hrvatskoj Erjavec se pravdao kako nije rekao da ima 'neslužbene informacije', nego 'pozitivan predosjećaj'. No unatoč tome hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić odlučila je poslati pismo Arbitražnom sudu.

'Izjavom slovenskog ministra vanjskih poslova 'ozbiljno se dovodi u pitanje arbitražni postupak koji je još u tijeku', napisala je tada Pusić u pismu. 'Riječ je o neprihvatljivom postupanju slovenske strane, protivno odredbama Sporazuma o arbitraži, te o pokušaju utjecaja na Arbitražni sud i ishod njegove odluke', napisala je Pusić.

Sud je tada proveo internu istragu navodnog curenja tajnih informacija te upozorio da se ne komentira postupak koji je u tijeku.