DODIK NAPOMINJE

Za promjenu Ustava potreban konsenzus svih

12.10.2009 u 13:54

Bionic
Reading

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je, u intervjuu beogradskom listu "Danas" od ponedjeljka, da je za bilo kakve promjene Ustava Bosne i Hercegovine, koji je Aneks 4 Daytonskog sporazuma, nužan konsenzus svih potpisnika tog sporazuma, uključujući Srbiju i Hrvatsku.

"Ako Washington i Bruxelles već inzistiraju na promjeni Ustava, neka formuliraju svoj prijedlog i neka njihovi izaslanici dođu u parlament RS da nam ga obrazlože, pa da vidimo o čemu se radi. Neka se uključe i Srbija i Hrvatska, kao dvije potpisnice Daytonskog sporazuma. Mi sada možemo razgovarati o nekim sitnim, malim popravcima Ustava i to je sve", kazao je Dodik

Upitan na kakve "male popravke" misli, kazao je kako o tome ne želi govoriti jer se RS i ne zauzima za promjene Ustava. "To je osjetljivo pitanje, gdje bi svako prejudiciranje bilo iznimno pogrešno i opasno. Oni koji misle da ga treba mijenjati neka jasno formuliraju to što traže, pa ćemo se mi odrediti", kazao je Dodik. Dodao je kako "Srbi ne pristaju biti žrtve muslimana željnih osvete i Zapada koji hoće spasiti obraz tako što hoće, nasilnim promjenama Ustava, legitimirati greške iz prošlosti".

Po njegovim riječima, nastavi li međunarodna zajednica s pritiscima na BiH, ta zemlja će se raspasti. Na pitanje zbog čega smatra BiH neodrživom, Dodik ističe kako je činjenica da su u BiH frustrirani i Srbi i Hrvati i da je nezadovoljstvo preveliko, što je, kako je rekao, krivnja međunarodne zajednice koja konstantno radi na urušavanju suverenosti BiH i dva entiteta, kao i njihovih institucija.

"BiH ima međunarodni subjektivitet i legitimitet, ali unutarnji nema. Ako nastave s ovim pritiscima, BiH će se raspasti jer njezine institucije neće moći izdržati taj teret", kazao je Dodik te dodao kako ostaje pri najavi podnošenja tužbi protiv svih visokih predstavnika koji su do sada bili u BiH. Predstavnici Europske unije i SAD-a sastali su se u petak u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva s čelnicima vodećih političkih stranaka u BiH, no razgovori su završeni bez posebnih rezultata.

Nakon razgovora švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i zamjenik američke državne tajnice James Steinberg kazali su novinarima kako je bosanskohercegovačkim političarima sugerirano što njihova zemlja treba poduzeti kako bi nastavila približavanje euroatlantskim integracijama. Bildt je kazao kako tom prilikom ništa nije potpisano te novi susret europsko- američkog diplomatskog dvojca s političkim čelnicima iz BiH najavio za 20. listopada.