SKANDAL NA OTOKU

Britanci bombardiraju u Siriji bez mandata parlamenta

17.07.2015 u 15:26

Bionic
Reading

Britanski piloti sudjeluju u zračnim napadima na mete u Siriji pod zapovjedništvom zapadnih saveznika, iako britanska vlada nije ispunila najavu da će pitati parlament za odobrenje prije nego što poduzme ikakvu akciju u toj zemlji, objavljeno je u petak.

Dokumenti što ih je dobila londonska humanitarna skupina Reprieve, pozivajući se na slobodu informiranja, pokazuju da Britanci u okviru američkih i drugih koalicijskih snaga djeluju u sirijskom zračnom prostoru, 'uključujući i pilote koji izvode zračne napade', objavila je ta organizacija.

'Dokumenti što ih je dobio Reprieve pokazuju da je britansko osoblje na neko vrijeme već ukljućeno u misije bombardiranja iznad Sirije, što aktualnu raspravu o tome trebaju li Britanci sudjelovati u tim napadima čini nepotrebnom', izjavila je Jennifer Gibson, pravna savjetnica Reprievea.

'Zabrinjavajuće je to što parlament i javnost tako dugo nemaju informacije o tome', dodala je.

Nakon što je parlament 2013. glasovao protiv sudjelovanja Velike Britanije u zajedničkoj vojnoj akciji u Siriji, ministar obrane Michael Fallon obećao je da će zatražiti novo glasovanje ukoliko vlada odluči da je potrebno onamo slati vojsku.

Ministarstvo obrane priznalo je da su piloti sudjelovali u koaliciji predvođenoj SAD-om u Siriji.

'Ujedinjeno Kraljevstvo ne provodi zračne napade u Siriji', rekao je glasnogovornik ministarstva upitan za izvješće Reprievea.

'Međutim, mi imamo dugoročne programe sudjelovanja sa saveznicima, u kojima mali broj ljudstva iz Ujedinjenog Kraljevstva djeluje pod zapovjedništvom država koje to vode', pojasnio je.

'To je slučaj u Siriji, iako u tome području trenutačno ne djeluju piloti', dodao je.