GRUEVSKI ODLAZI, OPORBA U PARLAMENTU

Pročitajte sporazum koji je okončao političku krizu u Makedoniji

15.07.2015 u 11:24

Bionic
Reading

Nakon cjelonoćnih pregovora u rezidenciji Europske unije u Skoplju, koje je moderirao europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn, pao je konačan dogovor za razrješenje višemjesečne političke krize u Makedoniji. Vlada premijera Nikole Gruevskog odstupit će sto dana prije izbora koji će se održati 24. travnja sljedeće godine, dok se već u rujnu ove godine oporba vraća u parlament

Na tiskovnoj konferenciji premijer Nikola Gruevski je potvrdio da će se aktualna vlada koju je formirala njegova stranka VMRO-DPMNE, povući 15. siječnja 2016. te će biti formirana tehnička vlada za raspisivanje izbora. Privremenog premijera će također imenovati trenutačno vladajuća stranka.

Također, dogovoreno je da će od 15. rujna ove godine na dužnost stupiti neovisni javni tužitelj koji će provesti neovisnu istragu oko snimki što ih je objavila oporba, a koje teško kompromitiraju aktualnu vlast i čija objava je dovela do političke krize.

Prema aneksu sporazuma koji možete pročitati ovdje, od 20. listopada u vladu ulaze i dva ministra te pet zamjenika ministara koji će biti politički neovisni, što predstavlja korak prema tehničkoj vladi. Oporbeni SDSM nakon konzultacija s vladajućima VMRO-DPMNE i DUI predložit će ministre unutarnjih poslova te rada i socijale, dok će njihove zamjenike predložiti spomenute vladajuće stranke. S druge strane, SDSM će predložiti zamjenike ministara financija, poljoprivrede i informatičkog društva. Svi zamjenici imat će mogućnost veta na sve odluke koje donese njihov nadređeni.

Gruevski je na tiskovnoj konferenciji održanoj po završetku pregovora, već započeo predizbornu kampanju, objavivši da je najjača oporbena stranka SDSM u pregovorima 'prikliještena toliko da ne može izbjeći prijevremene izbore', iako je upravo njegov VMRO-DPMNE mjesecima odbijao taj zahtjev oporbe. Gruevski je također rekao da je taj sporazum sustavno rješenje i da će se i ubuduće svaka vlada povlačiti 100 dana pred izbore, kako bi se omogućila njihova neovisna provedba. 

Predsjednik oporbenog SDSM-a Zoran Zaev također je zadovoljan dogovorom. Ustvrdio je da je to 'sporazum koji donosi nove izbore i odlazak Gruevskog s vlasti', te najavio da će neobjavljene prisluškivane razgovore dostaviti saborskom istražnom povjerenstvu i novom javnom tužitelju. Sporazumom je zadovoljan i europski povjerenik Johannes Hahn, koji je Makedoniji obećao ponovno otvorenje perspektive ulaska u Europsku uniju i NATO. Naglasio je i ulogu Victorie Nuland, zamjenice američke državne tajnice i bivše veleposlanice SAD-a u NATO-u, koja je u ponedjeljak također posjetila Skoplje i, po svemu sudeći, izvršila dodatni pritisak na stranačke lidere da postignu sporazum.

Kako će dogovor u praksi funkcionirati, teško je predvidjeti, pogotovo zbog klauzule veta od zamjenika ministara u ključnim ministarstvima, koja omogućava neograničene opstrukcije procesa organizacije izbora. Bilo kako bilo, pred Makedonijom tek sada stoje teški izazovi – prije svega, pročišćavanje biračkog popisa, potom neovisna istraga o skandaloznim prisluškivanjima, a tek tada administracijske peripetije oko organizacije izbornog procesa. Neka im je sa srećom.