PODIJELJENA GRČKA

Pred Ciprasom nove bitke, spaljena Sirizina zastava

14.07.2015 u 10:38

Bionic
Reading

Pred grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom teška je bitka za osiguravanje podrške koalicijskih partnera koji trebaju pristati na uvjete za treći paket financijske pomoći. Do kraja sutrašnjeg dana, grčki parlament mora usvojiti četiri zakonodavna rješenja, uključujući mirovinski i porezni, piše BBC. Sudeći po dosadašnjim očitovanjima grčkih političara, bitka će biti krajnje neizvjesna

Nakon što se Cipras u ponedjeljak vratio u Grčku, u toj zemlji održan je prosvjed protiv mjera štednje na kojemu je spaljena Sirizina zastava, a djelatnici javne uprave najavili su 24-satni štrajk u srijedu. Mnogi Grci, i ne samo oni, vjeruju da su im nametnuti prestrogi uvjeti za novi paket pomoći te svoj bijes iskaljuju na društvenim mrežama koristeći hashtag#ThisIsACoup

Prema pisanju BBC-a, očekuje se da će premijer Cipras preustrojiti vladin kabinet i moguće do kraja tjedna formirati vladu nacionalnog jedinstva.

Da bi grčki parlament, unatoč nezadovoljnim glasovima iz drugog ešalona vladajuće stranke Sirize, mogao usvojiti zakone kojima je uvjetovan novi paket financijske pomoći, najavio je grčki ministar unutarnjih poslova Nikos Vucis u utorak. 'Donijet će se odluke koje će omogućiti povratak normalnosti', uvjerava Vucis dodajući da je političkim odlukama moguće ublažiti učinke predstojećeg udara na široke društvene slojeve. 

Premijer Cipras suočit će se s izljevima gnjeva u vlastitim redovima jer su mnogi članovi Sirize bijesni zbog njegove kapitulacije pred zahtjevima Njemačke. Ministar energetike Panajotis Lafazanis, koji vodi Sirizinu frakciju Lijeva platforma, najavio je da neće podržati nove mjere štednje.


I ministar obrane Panos Kammenos iz političke stranke Nezavisni Grci, koalicijskog partnera Sirize, poručio je da neće glasati za nove mjere štednje, a glasnogovornica te stranke Marina Krisoveloni u utorak je rekla da će mlađi partner u vladajućoj koaliciji nastaviti podržavati vladu iako 'postoje granice koje se pritom neće prijeći'. Istovremeno, isključila je mogućnost koaliranja s dvije oporbene stranke.

Ako Cipras ne osigura podršku većine u parlamentu i dogovor s vjerovnicima propadne, grčke banke naći će se pred kolapsom i Grčka bi tada konačno bila prisiljena napustiti eurozonu.

Ministri financija svih 28 država članica Europske unije u utorak ujutro sastanče u Bruxellesu i raspravljaju o situaciji u Grčkoj.