NAKON OKONČANJA SUKOBA

Clinton poziva na prijenos vlasti u Sjevernoj Irskoj

12.10.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u nedjelju Veliku Britaniju da dade Sjevernoj Irskoj ovlasti nad njezinim pravosudnim sustavom kako bi dovršila mirovni proces ojačan nakon što je jedna paravojna skupina izjavila da će prekinuti nasilje.

Clinton, koja se susrela s irskim premijerom Brianom Cowenom a u ponedjeljak će razgovarati s čelnicima u Belfastu, kazala je kako je mirovni proces u Sjevernoj Irskoj model za druga žarišta u svijetu, ali da se još dosta mora učiniti.

U borbama između probritanskih i irskih nacionalističkih skupina ubijeno je 3.600 ljudi prije mirovnog dogovora 1998. iza kojega su uslijedila obećanja glavnih militantnih organizacija na obje strane uključujući i Irsku republikansku armiju (IRA) da će se razoružati.

Krhka ravnoteža u izvršnoj vlasti u Belfastu koja uključuje bivše gerilce IRA-e i probritanske čelnike stavljena je na kušnju određivanja rokova za prijenos ovlasti u održavanju reda i pravosuđu s Westminstera.

"Prijenos u oblasti policije i pravosuđa je bezuvjetno ključna prekretnica", rekla je Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare s Cowenom.

Mirovni proces dalje je ojačao u nedjelju pošto je paravojna skupina Irska nacionalna oslobodilačka vojska (INLA) objavila kako će okončati nasilne aktivnosti.

"Republikanski socijalistički pokret informirala je Irska nacionalna oslobodilačka vojska kako je ... zaključila da je oružana borba završena", rekao je Martin McMonagle glasnogovornik Irske republikanske socijalističke stranke, političkog saveznika INLA-e na jednom političkom okupljanju u Bray, morskom odmaralištu južno od Dublina.