NIJE U VLASNIŠTVU NASA-e

'Nisu smjeli bombardirati Mjesec, kao ni Irak'

11.10.2009 u 19:08

Bionic
Reading

'Sva pravdanja o znanstvenim istraživanjima padaju u vodu, slične izgovore čujemo i pri bombardiranju Iraka', kaže američka književnica Amy Rphron

Nakon zabijanja dviju letjelica u Mjesečev krater, znanstvenici NASA-e uvjeravaju javnost da Lcross ni na koji način nije oštetio Mjesec ili prouzročio njegovo zagađenje.

Mjesec nije ničije vlasništvo i nitko ne može tek tako bombardirati svemirsko tijelo. Sva pravdanja o znanstvenim istraživanjima padaju u vodu, slične izgovore čujemo i pri bombardiranju Iraka', kaže američka književnica Amy Rphron, jedna od zagovornica zaustavljanja NASA-inih programa.

Prema njezinim riječima, te misije ne samo da nisu moralne, nego i ostaci raketa trajno zagađuju površinu Mjeseca. U petak je na površinu prirodnog satelita naneseno više od dvije i pol tone smeća koje će tamo trajno ostati. Ekolozi se boje da bi udar letjelica mogao imati posljedica i na Mjesečevu orbitu, no NASA to opovrgava.

'Lcross je, prema zakonima fizike, utjecao na Mjesečevu putanju, ali je taj utjecaj oko milijun puta manji od utjecaja na let Boeinga 747 kada na tlo aviona padne leća iz oka nekog od putnika', kaže NASA-in stručnjak Tony Colaprete.