KREĆE ISTRAGA

Vučić pruža ruku, a Dačić napad naziva pokušajem ubojstva

11.07.2015 u 20:08

Bionic
Reading

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u subotu prosvjednu notu ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zbog napada na predsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića tijekom komemoracije u povodu obilježavanja 20. obljetnice genocida u Srebrenici, nazvavši napad pokušajem ubojstva

'Predsjednik vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić svojom nazočnošću pokazao je spremnost pokloniti se srebreničkim žrtvama i napraviti korak dalje u odnosima u regiji, što očekujemo i od ostalih zemalja. Od dužnosnika BiH očekujemo javnu osudu pokušaja ubojstva predsjednika vlade Republike Srbije', piše se u noti srbijanskog ministarstva vanjskih poslova upućenog službenom Sarajevu.

Šef diplomacije BiH Igor Crnadak, kome je uručena nota, najoštrije je osudio napad na Vučića, navodi se u priopćenju srbijanskog ministarstva.

Ono 'očekuje da nadležna tijela BiH pronađu napadače na predsjednika vlade Republike Srbije i kazne ih po zakonu', te da o ishodu pravosudnog postupka izvjeste Srbiju.

Vučić je napadnut u subotu u Potočarima tijekom kommemoracije srebreničkim žrtvama.

Vučić je kasnije, nakon izvanredne sjednice srbijanske vlade, napad ocijenio kao organiziran te poručio da, unatoč tom incidentu, njegova ruka pomirenja Bošnjacima ostaje i dalje pružena, a očekuje da će je oni i prihvatiti radi pomirenja i zajedničkog života u susjedstvu.

Predsjedništvo BiH traži hitnu istragu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, predsjednik vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i američko veleposlanstvo u BiH u subotu su se pridružili brojnim osudama napada na predsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića tijekom njegova posjeta Srebrenici.

'Predsjedništvo BiH najoštrije osuđuje i izražava duboko žaljenje zbog današnjeg napada na predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Potočari', stoji u izjavi državnog vrha BiH dostavljenoj medijima.

Predsjedništvo BiH zahvalilo je Vučiću za dolazak u Srebrenicu uz ocjenu kako je on to učinio u duhu pomirenja i s nakanom odati počast žrtvama.

Predsjedništvo BiH zatražilo je od nadležnih policijskih i pravosudnih tijela na svim razinama da hitno provedu detaljnu istragu s ciljem identifikacije počinitelja napada kao i utvrđivanje odgovornosti obavještajnih i policijskih agencija za propuste koji su doveli do ugrožavanja Vučićeve sigurnosti.

Predsjedništvo BiH ujedno je iskazalo jedinstveno stajalište da s punom predanošću nastavi raditi na ubrzanju procesa pomirenja, obnovi narušenog povjerenja i unaprjeđenju odnosa između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Zvizdić je također zatražio punu istragu o incidentu, istaknuvši kako se takvo što nije smjelo dogoditi.

'Osuđujem današnji napad na premijera Vučića koji se nije trebao a niti smio dogoditi. Mezarje u Potočarima je mjesto gdje žrtve genocida trebaju naći svoj smiraj i zbog toga mora ostati mjesto digniteta i trajnog sjećanja, a ne bilo kakvog sukobljavanja', naveo je Zvizdić.

Veleposlanstvo SAD-a objavilo je izjavu u kojoj je navelo kako je 'zgroženo napadom'.

'Mnogi ožalošćeni su bili zgroženi nasiljem i razočarani što je došlo do ometanja dostojanstvog obilježavanja komemoracije. Veleposlanstvo SAD u Sarajevu dijeli ovo stajalište i još jednom poziva da fokus bude na žrtvama genocida u Srebrenici njihovim obiteljima', stoji u izjavi uz podsjećanje kako je bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton u svom obraćanju povodom dvadesete obljetnice genocida u Srebrenici pozdravio 'hrabrost premijera Vučića da prisustvuje komemoraciji'.

Dužnosnik ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH zadužen za osiguranje srebreničke komemoracije Rahman Alić izjavio je kako je tijekom evakuacije srbijanskog premijera iz Potočara ozljeđeno pet policajaca te još nekoliko osoba.

'Naše su sigurnosne procjene bile da su mogući izgredi. Sve smo to prenijeli policiji u Srbiji no oni su odlučili preuzeti rizik', kazao je Alić za BHT 1.

Upozorio je kako mjesto u Potočarima u kojemu je bilo više desetaka tisuća ljudi jednostavno više ne može podnijeti toliki broj posjetitelja i da je u takvim uvjetima nemoguće zajamčiti punu sigurnost.

Nije potvrdio je li netko uhićen zbog napada na Vučića, kazavši tek kako je o svemu obaviješteno državno odvjetništvo BiH.