TAJLAND

Odgođena rasprava o izručenju 'trgovca smrću'

23.12.2008 u 12:12

Bionic
Reading

Tajlandski sud odgodio je raspravu o izručenju Rusa Viktora Bouta, jednog od najzloglasnijih svjetskih trgovaca oružjem, SAD ga sumnjiče za pokušaj prodaje oružja pobunjenicima gerilske vojske Revolucionarnih naoružanih snaga Kolumbije

Predsjedavajući sudac kaznenog suda u Bangkoku prebacio je iduću raspravu o njegovom izručenju na 6. ožujka 2009. godine nakon što se dva svjedoka obrane nisu pojavila pred sudom.

Bout (41) je uhićen u Bangkoku u ožujku u zajedničkoj akciji američkih agenata i tajlandske policije. Tijekom tajne operacije Bout se, navodno, složio opskrbiti raketama zemlja-zrak navodne pobunjenike FARC-a, koji su zapravo bili prikrivenim američki agenti za borbu protiv droge.

Američki tužitelji sumnjiče Bouta za opskrbu oružjem Talibana, al Kaide, FARC-a te niza afričkih i azijskih pobunjeničkih pokreta.

Ruski trgovac oružjem kojeg su mediji nazvali "trgovcem smrću" rekao je u ponedjeljak pred sudom da nije počinio nikakav zločin i da je on poslovni čovjek.

Bout, kojeg traži policija u više zemalja, bivši je bojnik sovjetskog ratnog zrakoplovstva koji je nakon raspada SSSR-a od vojske otkupljivao transportne zrakoplove, stvarajući najveću privatnu flotu takvih letjelica na svijetu.

Prema izvješćima UN-a i drugim istragama, Bout je vodio najveću svjetsku mrežu za krijumčarenje oružja. Iako je pod istragom u više zemalja, nikada nije kazneno procesuiran zbog trgovine oružjem.

Bout je navodno prodavao ili posredovao u prodaji oružja u Afganistanu, Angoli, Ruandi, Sijera Leoneu i Sudanu.