NEDOSLJEDNOST NA DJELU

'Dolazi li Vučić u Srebrenicu poniziti žrtve genocida?!'

08.07.2015 u 13:17

Bionic
Reading

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je da je na premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da ocijeni na što će svesti svoj posjet Srebrenici 11. srpnja. Predsjednik organizacijskog odbora za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici i načelnik općine Srebrenica rekao je da je njihova obaveza da svakome tko dođe na komemoraciju budu dobri domaćini, ali…

'Nećemo dozvoliti da netko ponizi i pogazi dostojanstvo žrtava genocida. Ako nema priznanja genocida, nema ni iskrenog kajanja. Sada je na Vučiću da ocijeni na što će svesti svoj posjet 11. srpnja - dolazi li priznati genocid i pokajati se u ime srpskog naroda ili dolazi da nas ponizi i negira', rekao je Duraković, prenosi B92.

Srpski premijer je dramatično na izvanrednoj sjednici Vlade u utorak navečer objavio da će osobno predstavljati svoju zemlju na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Međutim, najavljeni dolazak srpskog premijera u Srebrenicu sasvim je zasjenio, ako ne i u potpunosti poništio efekt tog posjeta, gotovo nadljudski i histeričan napor Srbije da uz pomoć Rusije onemogući izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Tako da se ne vidi koji je zapravo smisao Vučićeva odlaska u Potočare kada očajnički želi umanjiti razmjere zločina koji je kao takav okvalificiran u presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde.

U subotu 11. srpnja u Memorijalnom centru u Potočarima bit će pokopani posmrtni ostaci 136 identificiranih žrtava genocida s područja Vlasenice, Bratunca, Srebrenice, Zvornika i Milića. Među njima se nalaze posmrtni ostaci 18 maloljetnika. Do sada je u Memorijalnom centru u Potočarima pokopana 6.241 osoba.