10 GODINA OD NAPADA

Cameron: Nikad nećemo pokleknuti pred terorizmom

07.07.2015 u 13:20

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron predvodio je u utorak emocijama nabijenu komemoraciju povodom desetogodišnjice terorističkih napada na londonsku podzemnu željeznicu, što su bili prvi samoubilački napadi islamističkih militanata u zapadnoj Europi

Članovi obitelji žrtava, preživjeli i brojni političari okupili su se kako bi se prisjetili ubijenih, njih 52, u napadima 7. srpnja 2005. 'Ova je zemlja danas zajedno u sjećanju na žrtve jednog od najvećih terorističkih zločina', rekao je Cameron.

'Deset godina poslije 7. srpnja, prijetnja terorizmom i dalje je stvarna i smrtonosna', nastavio je. Prošli mjesec u terorističkom napadu u Tunisu ubijeno je 30 britanskih turista.

'Ali nikad nećemo pokleknuti pred terorizmom. Radit ćemo i dalje sve što možemo da britanski građani budu sigurni i štititi ranjive mlade umove od ekstremističkih uvjerenja i promovirati zajedničke vrijednosti tolerancije, ljubavi i poštovanja koje Britance čine tako velikim', rekao je Cameron.

Premijer, londonski gradonačelnik Boris Johnson i šef policije Bernard Hogan-Howe u tišini su, pognutih glava položili su vijence na spomenik žrtvama.

U ranim jutarnjim satima 7. srpnja 2005. četvorica mladih britanskih muslimana doputovala su u London i u trima vlakovima podzemne željeznice i jednom autobusu aktivirali bombe kućne izrade koje su nosili u ruksacima.

Poginulo je 52 ljudi, a više od 700 ih je bilo ranjeno. Žrtve su bile i iz Poljske, Izraela, Australije, Francuske, Italije, Afganistana, Nigerije, Novog Zelanda i SAD-a.

Misa za žrtve služit će se kasnije u londonskoj katedrali svetog Pavla, a nazočit će joj i princ William.