NOVI PLAN

BBC: Cipras će tražiti da se dug smanji za 30 posto

Bionic
Reading

Grčki premijer Aleksis Cipras danas će iznijeti nove prijedloge za izlazak Grčke iz krize, uključujući i zahtjev da se grčki dug sreže za do 30 posto, javlja BBC. Nove prijedloge Cipras će obrazložiti na izvanrednom sastanku čelnika eurozone u Bruxellesu. Ukupni grčki dug iznosi 323 milijardi eura

Čelnici Njemačke i Francuske Angela Merkel i Francois Hollande poručili su da su vrata za pregovore otvorena, ali su Grčku pozvali da brzo iznese ozbiljne i vjerodostojne prijedloge. MMF je poručio da ne može dati novac zemlji koja nije platila dug vjerovnicima, a Europska središnja banka neće osigurati dodatnu pomoć grčkim bankama u održavanju likvidnosti, barem ne dok se ne vide rezultati današnjeg sumita čelnika eurozone.

Banke u Grčkoj ostat će zatvorene i danas i sutra, a dnevni limit na bankomatima i dalje je 60 eura.

Juncker protiv 'Grexita'

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker snažno se u utorak izjasnio protiv izlaska Grčke iz eurozone te istaknuo da se od summita eurozone, koji se održava navečer, treba očekivati otvaranje puta za rješenje, ali ne i rješenje.

'Ja sam protiv Grexita (izlaska Grčke)', izjavio je Juncker na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, u svom prvom istupu nakon grčkog referenduma, na kojem su birači odbacili zadnju ponudu vjerovnika.

'Želim izbjeći Grexit. U Europskoj uniji ima onih, koji otvoreno ili uvijeno, žele izlazak Grčke iz eurozone, ali jednostavni odgovori često su loši odgovori', rekao je Juncker.

'Komisija će učiniti sve da se pregovori ponovno otvore, treba sjesti za pregovarački stol. Moramo tražiti rješenje, iako ga nećemo pronaći danas, ali ćemo otvoriti put za to rješenje', rekao je Juncker.


U Bruxellesu se popodne održava izvanredni sastanak ministara financija eurozone, u 18.00 sati na summitu će se okupiti čelnici 19 zemalja koji dijele zajedničku valutu.

Juncker je dodao da je lopta sada na grčkoj strani terena i da je Komisija spremna pomoći u postizanju dogovora.

Od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa zatražio da je objasni protiv čega su točno glasovali grčki građani, s obzirom na nejasno pitanje postavljeno na referendumu.

'Grčki narod je rekao svoje, a ja bih htio razumjeti što je rekao', istaknuo je Juncker.

Snažno je kritizirao izjavu bivšeg grčkog ministra financija Janisa Varufakisa, koji je predstavnike institucija nazvao teroristima.