TALIJANSKI ŠEF DIPLOMACIJE

Gentiloni: Za krizu u Grčkoj nisu krivi 'zločesti Nijemci'

07.07.2015 u 11:08

Bionic
Reading

Kriza u Grčkoj nije nastala zbog 'zločestih Nijemaca', nego zbog grčkih čelnika u zadnjih 15 ili 20 godina, ocijenio je u utorak talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni

'Dobro znamo da je Grčka izvan parametara, ali to nije krivica 'zločestih Nijemaca' nego odgovornost grčkih dužnosnika koji su smjenjivali u Ateni zadnjih 15-20 godina', kazao je on u intervjuu listu Corriere della Sera.

Gentiloni je u ocijenio diplomatskim rječnikom da je referendum od nedjelje u Grčkoj bio od male koristi. 'Stanje nije riješeno pobjedom 'ne' na grčkom referendumu. Glasovanje je ustanovilo da Cipras ima potporu većine Grka. Ali to nije rješenje'.

Šef talijanske diplomacije inzistirao je na važnosti ostanka Grčke u europskoj obitelji, odbacujući argumente o njezinu izlasku iz eurozone.

'Ne postoje samo kulturni, sentimentalni, povijesni razlozi, tu su i jaki geopolitički argumenti', kazao je on.

'Činjenica da Grčka ostaje zemlja EU i NATO-a ne može biti sekundarni element naše analize. I to kažem ne želeći opravdavati učinjen ili neučinjen odabir Atene zadnjih mjeseci'.

Zemlje članice eurozone sastaju se tijekom dana na izvanrednom summitu u Bruxellesu kako bi ispitali i najmanje šanse pronalaženja rješenja za Grčku, teško pogođenu financijskom krizom.