SPRDNJA NA TWITTERU

Teški Nikolićev gaf: Pisao kraljici da povuče rezoluciju o Srebrenici

07.07.2015 u 09:26

Bionic
Reading

Povodom inicijative Londona da UN usvoji Rezoluciju o Srebrenici, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić napisao je pismo britanskoj kraljici Elizabeti, objavio je list Danas. Pismo je na društvenim mrežama poput Twittera odmah izazvalo brojne šale na Nikolićev račun, između ostalog, da je osim engleskoj kraljici pisao i Chucku Norrisu te posljednjem kineskom caru, a pitaju se i tko mu je uopće dao savjet da piše tako nešto ili ga barem nije odgovorio od toga

Nikolićevo pismo Kraljici list Danas dobio je iz upućenih izvora, ono je dostavljeno Ambasadi Srbije u Londonu, ali zasad nema potvrde da je i uručeno - na adresu 'Njeno Veličanstvo, kraljica Elizabeta Druga, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, London', kako ga je adresirao Nikolić.

'Vaše Veličanstvo, osobno Vam se obraćam, svjestan činjenice da bi moje obraćanje moglo biti protumačeno kao nediplomatsko, ali moram, kako ne bismo napravili grešku i regiju Balkana vratili u teška vremena sukoba koje bismo svi htjeli zaboraviti', poručio je Nikolić kraljici Elizabeti.

U pismu upućenom joj 2. srpnja srbijanski predsjednik nastavlja: 'Najljubaznije Vas molim da posvetite pažnju jednom ozbiljnom pitanju koje bi moglo pokvariti višegodišnje napore Srbije usmjerene davanju našeg skromnog doprinosa ukupnoj stabilnosti Jugoistočne Europe. Naime, radi se o prijedlogu Rezolucije o Srebrenici, koji je u Vijeću sigurnosti UN podnijela Vaša zemlja'.

'Mi smo nacija prilično različita od drugih koje su slične veličine ili moći. Kad god bismo kroz povijest bili napadnuti, opredjeljivali smo se za otpor i borbu za slobodu. U velikom broju prilika naši su se postupci podudarali s formiranom međunarodnom pozicijom, borbom i ciljevima Vaše nacije. Nikada nismo željeli odustati, uzmaknuti, niti da nam drugi određuju za što ćemo se mi opredijeliti. Takav stav bio je veoma zahtjevan, često i opasan, ali na kraju je nosio olakšanje i bio je zdrav za naš duh', piše Nikolić engleskoj kraljici.

I dodaje: 'Imam na umu, između ostalog, Prvi svjetski rat i Drugi svjetski rat u kojima su Srbi priložili najveću moguću žrtvu. U ova dva rata izgubili smo milijune najmlađih, najpametnijih i najhrabrijih ljudi, što je za posljedicu imalo radikalno smanjenje našeg stanovništva i izgleda za budućnost. Sve je to učinjeno u uvjerenju da su sloboda i dostojanstvo čovjeka vrhunske vrijednosti. Nikada nismo bili vješti u hladnom kalkuliranju naših uloga i namjera, već smo se rukovodili osjećajima', naglasio je Nikolić i još dodao: 'Vjerujem da Vam je poznato da su se Srbi borili protiv Turaka, Austrougarskog Carstva, Nijemaca i potom njihovog Rajha. Suprotstavili smo se i mnogim drugima, čak i NATO-u 1999. godine, u vjeri da moramo braniti teritoriju Kosova i Metohije koja povijesno nama pripada.'

Kao što rekosmo, Nikolićevo pismo na Twitteru je izazvalo salve šala, pa se tviteraši pitaju kako to da je zaboravio spomenuti i 'druge važne argumente poput onih da su Srbi svjetski prvaci u vaterpolu i da je Nikola Tesla Srbin', ili da je 'kraljica Dragica pisala princu Filipu da urgira kod Elizabete da zaustavi Rezoluciju o Srebrenici i dođe na otvaranje Disneylanda 'tu mejk mor kids' dok su neki komentirali da 'Tomislava Nikolića savjetuju potpuni i kompletni idioti'.

No koliko god Nikolićevo pismo možda bilo komično, i ono je nažalost još jednom pokazalo kako se neporeciv genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u kojemu je ubijeno osam tisuća muškaraca i dječaka lako iz tragedije pretvara u komediju i gotovo karikaturalnu simboliku pri čemu valja podsjetiti na to da (pored još nekih zemalja, poput SAD-a) i sama Velika Britanija, koja je podnijela prijedlog Rezolucije, snosi veliku odgovornost za Srebrenicu