ŠIROKA PODRŠKA

Cipras dobio potporu grčkih političkih stranaka

06.07.2015 u 18:37

Bionic
Reading

Grčke vladajuće i oporbene političke stranke u ponedjeljak su zajedničkom izjavom izrazile podršku premijeru Aleksisu Ciprasu da s grčkim kreditorima dogovori nov sporazum pomoći prezaduženoj zemlji

Ministar obrane Panos Kamenos, čelnik stranke Neovisni Grci (ANEL, desnica) koja je u vladajućoj koaliciji s Ciprasovom Sirizom (ljevica) objavio je to nakon razgovora stranačkih čelnika u predsjedničkoj palači u Ateni dan nakon referenduma kojim su Grci uvjerljivo odbacili uvjete međunarodnih kreditora.

Na višesatnom sastanku pod okriljem predsjednika Helenske Republike Prokopisa Pavolpulosa sudjelovale su sve stranke osim neonacističke Zlatne zore, navodi agencija AFP.

"Vlada preuzima odgovornost nastaviti pregovore i čelnici svih političkih stranaka tome će pridonijeti u okviru svoje institucionalne i političke uloge", stoji u izjavi grčkog predsjedništva.

Grčki stranački lideri očekuju da vlada s europskim kreditorima i Međunarodnim monetarnim fondom dogovori sporazum kojim će osigurati primjereno financiranje, reforme koje su provedive, plan gospodarskog rasta i početi pregovore o održivosti golemoga grčkoga duga.

Njihov je prioritet da se banke ponovno otvore, navodi se u izjavi.

Cipras je u ponedjeljak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio da će Atena u utorak na europskom sastanku na vrhu u Bruxellesu iznijeti svoje prijedloge.