OKSFORDSKI LJEVIČAR

Tko je nasljednik 'neprihvatljivog' Varufakisa?

06.07.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Euklid Cakalotos najizgledniji je kandidat za ministra financija Grčke te bi umjesto svog prethodnika Janisa Varufakisa trebao nastaviti pregovore s grčkim vjerovnicima. Ovaj 55-godišnji ekonomist, dosadašnji zamjenik šefa diplomacije za međunarodne ekonomske odnose i glavni pregovarač grčke vlade s međunarodnim kreditorima, slovi za jednog od najumjerenijih članova Sirize pa će vjerovnicima u startu biti prihvatljiviji od kolege Varufakisa, koji je osigurao svoje mjesto u povijesti političke ekonomije

Varufakis je snažno signalizirao da će upravo Cakalotos preuzeti ministarstvo financija, najavljujući da će se u utorak zajedno obratiti novinarima.

'Odlazim, sutra ćemo se ponovno vidjeti u društvu gospodina Cakalotosa', rekao je Varufakis novinarima, napuštajući u ponedjeljak ministarstvo financija. Upitan hoće li Cakalotos biti njegov nasljednik, odgovorio je: 'Nadam se'.

Sredinom lipnja Guardian je pisao o Cakalotosu kao o iznimci u općem dojmu da se za Grčku bori skupina 'raspištoljenih ljevičara', predstavljajući ga kao 'tajno oružje' Grčke u pregovorima s vjerovnicima.

Flegmatičan i odmjeren, Cakalotos je posljednja tri desetljeća posvećen kritičnom preispitivanju neoklasične ekonomske misli. Za današnju ulogu ništa ga nije moglo pripremiti bolje od toga. 'Činjenica da zvuči poput nekakvog aristokrata također pomaže. Govori njihov jezik bolje od njih samih, a ponekad je to prilično zabavno gledati', rekao je upućeni član Sirize za Guardian

Cakalotos je sin inženjera graditeljstva koji je radio u uspješnom sektoru grčke brodogradnje. Rođen je u Rotterdamu 1960, a kad se obitelj preselila u London, odmah je upisan u ekskluzivnu privatnu školu St. Paul’s. Slijedilo je obrazovanje na Oxfordu, na kojem je studirao filozofiju, političke znanosti i ekonomiju (PPE) i doktorirao 1989. godine. Od 2010. predaje ekonomiju na atenskom sveučilištu National and Kapodistrian University of Athens, a Sirizin zastupnik u grčkom parlamentu postao je 2012. godine.


'Rođak mog djeda bio je general Trasivulos Cakalotos, a on je predvodio drugu, pogrešnu stranu u građanskom ratu u Grčkoj', rekao je Cakalotos o krvavom konfliktu komunista i desničara između 1946. i 1949. Stric Cakalotos kasnije je bio grčki veleposlanik u Jugoslaciji, te pristaša Andreasa Papandreoua i PASOK-a. U simboličnoj gesti pomirenja dviju strana iz građanskog rata, Cakalotos se 1984. rukovao s Markosom Vafiadesom, zapovjednikom komunističkih snaga.

Njegov nećak Euklid Cakalotos autor je šest knjiga, uključujući 'Kušnju otpora', analizu Grčke na prvoj bojišnici europske ekonomske krize. Na Oxfordu se Cakalotos pridružio studentskom krilu grčkih komunista, a na to ga je prvenstveno potaknuo odnos prema ljevici koja je predvodila pokret otpora protiv nacističke okupacije zemlje nakon Drugog svjetskog rata.

'Grci su se morali odupirati mnogim silama - građanskom ratu, diktaturi, autoritarizmu... Ali možda najgore od svega bio je nepravedan odnos prema ljevici u poslijeratnom razdoblju. Bili smo jedina nacija u kojoj su sudionici pokreta otpora tretirani kao izopćenici dok su oni koji su surađivali s Nijemcima dobro prošli. To je bilo jako pogrešno', kazao je.

Kad se sa svojom škotskom suprugom preselio u Grčku početkom 90-ih, posao je član stranke Sinaspismos, iz koje će kasnije narasti Siriza.

Antiglobalizacijski pokret uvjerio ga je da velik dio društva osjeća da ga političke elite ne zastupaju – što je postala jedna od mantri Sirize. Poput mnogih na grčkoj ljevici, vjeruje da aktualna vlada u Ateni zapravo zastupa rastući broj Europljana koji se, podvrgnuti brutalnim hirovima tržišta, osjećaju isključenima iz procesa odlučivanja.

'Siriza nema mandat za izvođenje Grčke iz eurozone, niti ima mandat za primjenu neupotrebljivih mjera štednje. Ono što nam treba je održiv dogovor, sporazum koji je dobar i za Europu i za Grčku', kazao je Cakalotos.