WIKILEAKS

SAD špijunirao desetke brazilskih dužnosnika

05.07.2015 u 11:38

Bionic
Reading

Sjedinjene Države sustavno su pratile komunikacije visokih brazilskih dužnosnika, objavio je Wikileaks

Informacija o špijuniranju brazilskih dužnosnika objavljena je na Interceptu, novoj publikaciji što su je pokrenuli novinari koji su usko surađivali s bivšim zaposlenikom američke sigurnosne agencije NSA Edwardom Snowdenom. Intormaciju je objavila i brazilska medijska kuća GloboNews.

Objavljeno je 29 telefonskih brojeva što ih je špijunirao NSA. Oni pripadaju nekima od 'najvažnijih' političkih i financijskih dužnosnika, diplomata i ministara, piše Intercept.

Otkriće iz 2013. da je SAD špijunirao brazilsku predsjednicu Dilmu Rousseff izazvalo je diplomatsko zahlađenje, a predsjednica je otkazala predviđeni posjet Washingtonu.

Rousseff je ovog tjedna posjetila SAD, a tijekom susreta s američkim predjsednikom Barackom Obamom izjavila je da su se odnosi popravili.

'Neke su se stvari od tada promijenile', rekla je.

Glasnogovornik brazilske vlade Edinho Silva u subotu je podupro tu predsjedničinu ocjenu, rekavši za novinski portal G1 da su nova otkrića povezana s događajima koji su već 'prevladani'.

U posljednja dva tjedna Wikileaks je objavio i informacije o američkom špijuniranju visokih dužnosnika njemačke vlade, triju francuskih predsjednika i vodećih osoba francuskog političkog i financijskog sustava.