PREBROJANO 70% GLASOVA

Premoćno grčko 'ne' - velika pobjeda Ciprasa uz pomoć mladih

05.07.2015 u 09:28

  • +23

Referendum u Grčkoj

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Marko Djurica

Bionic
Reading

Obrađeno je 70 posto glasova - opcija 'za' ima 38,50 posto, a opcija 'ne' 61,50 posto potpore, javlja Guardian, dok na ulicama Atene pobjedu slave stotine ljudi, protivnici strogih mjera štednje koji su na nedjeljnom referendumu u Grčkoj zaokružili 'ne'. Upravo su mladi Grci u velikoj većini glasali 'ne', i to kao društvena skupina koja je u zadnjih pet godina bila osobito izložena udaru krize i nezaposlenosti, a grčki ministar financija Janis Varufakis poručio je da je grčko 'ne' veliko 'da' demokratskoj Europi. U međuvremenu, šef opozicije Antonis Samaras podnio je ostavku, a pobjedu na referendumu slave diljem Europe i desne i lijeve snage

Pomoćnik grčkog ministra za međunarodne poslove i koordinator pregovora s kreditorima Euklid Cakalotos izjavio je u nedjelju navečer da će se Atena vratiti za pregovarački stol i 'pregovarati o reformama, dugu i planu povećanja gospodarskog rasta', a Grčka televizija javlja da je premijer Aleksis Cipras već razgovarao s brojnim europskim čelnicima, uključujući francuskog predsjednika Francoisa Hollandea

Zamjenik grčkog ministra financija objavio je da je Grcima zabranjeno podizati gotovinu iz vlastitih sefova u bankama, a Grčka središnja banka u nedjelju će poslati zahtjev Europskoj središnjoj banci da grčkim bankama podigne razinu hitne pomoći za likvidnost (ELA), rekao je glasnogovornik grčke vlade.

Stižu i reakcije iz ostatka Europe i svijeta pa je tako njemački konzervativni zastupnik Hans Michelbach izjavio komentirajući prve rezultate grčkog referenduma, da bi možda bilo bolje da Grčka ostane izvan prostora jedinstvene europske valute nakon što su prvi rezultati referenduma pokazali odbijanje prijedloga izlaska iz krize kakav je uputila skupina Eurozone.

Da hje Grčka napravila 'korak prema izlasku iz eurozone', ocijenio je zamjenik ruskog ministra financija Aleksej Likačev.

Grčki narod nije podlegao ucjenama

I po anketi triju agencija GPO, Metron i MRB čini se da su Grci poslušali Sirizu te da za tri postotna boda vodi 'ne' - na grčkom 'oxi' Istovremeno, dolazi do previranja u oporbi, naime, jačaju zahtjevi za smjenom šefa opozicije Antonisa Samarasa, a njegovu trenutačnu ostavku zatražila je bivša ministrica financija Dora Bakoyannis.
Grčki ministar obrane Panos Kamenos u nedjelju je, reagirajući na ankete nakon zatvaranja birališta koje prednost daju glasu 'ne', na svom Twitteru napisao da je 'grčki narod dokazao da nije podlegao ucjenama'.

Nikos Voutsis,
grčki ministar unutarnjih poslova, potvrdio je da je na referendumu sudjelovalo više od 50 posto birača što znači da je zadovoljen prag od 40 posto, piše Guardian dok grčki mediji javljaju kako je na referendum izašlo više od 65 posto birača.

Grčka vlada ne razmišlja o uvođenju paralelne valute, rekao je u nedjelju dužnosnik grčke vlade nakon što su ankete pokazale da Grci vjerojatno odbijaju odredbe kojima im međunarodni kreditori uvjetuju pomoć.

Gotovo 10 milijuna grčkih birača moglo je glasati na biralištima od sedam do 19 sati po lokalnom vremenu, a prvi rezultati referenduma trebali bi biti poznati oko 21 sat po lokalnom vremenu na stranici grčkog ministarstva unutarnjih poslova. Izlazne ankete nisu rađene jer nije bilo novca za to.

Dok se čeka službene podatke, podsjetimo da zadnja četiri objavljena ispitivanja mnijenja nisu obećavala pobjedu nikome. Tri ispitivanja daju prednost 'da', jedno 'ne', ali s prednošću od najviše 1,4 poena. U intervjuu za CNBC Varufakis je govoreći o svojim očekivanjima od referenduma kazao: 'Ne moram biti uvjeren u ishod referenduma, ovo je prekrasna demokracija. Moramo samo pričekati nekoliko sati, i odluka će pasti', a prođe li suprotna opcija rekao je da će dati ostavku.

Cipras potiče Grke da uzmu sudbinu u ruke

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je nakon što je u nedjelju glasovao na referendumu da 'nitko ne može zanemariti poruku odlučnosti nekog naroda da uzme sudbinu u svoje ruke'.


Vidno odlučan da ukloni zabrinutost neodlučnih, njih više od 10 posto, oko toga hoće li zaokružiti 'ne', dok su 'da' i 'ne' vrlo blizu u ispitivanjima, Cipras je došao u glasački ured posebno opušten i nasmiješen, a putem su mu brojne osobe vikale 'oxi' (ne) kao znak ohrabrenja.

Atena želi porezni sporazum sa Švicarskom

Grčka želi sklopiti sa Švicarskom sporazum o poreznoj amnestiji za Grke koji imaju novac na računima u toj zemlji, što bi joj moglo omogućiti da dođe do svota koje joj posebno trebaju u ovom trenutku, po švicarskom tjedniku.

Po tekstu koji predlaže Atena amnestiralo bi se one koji su ilegalno položili kapital u Švicarskoj, u zamjenu za plaćanje 21 posto na cjelokupan neprijavljen iznos, po NZZ am Sonntag koji citira 'dobro obaviještene izvore'.

Grčka vlada predvođena lijevom strankom Sirizom obećala je da će se suočiti s poreznom pronevjerom. Procjene o iznosima koje su Grci položili u Švicarskoj variraju od dvije milijarde do 200 milijarde eura. Glasnogovornik švicarskog ministarstva financija potvrdio je da je Atena dala novi prijedlog, ali nije naveo druge detalje.

Čak i ako na referendumu kažu 'ne' svojim vjerovnicima, Europljani neće odbaciti Grke i mogli bi brzo dati Ateni hitne kredite, poručio je u nedjelju predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz

Kako je uopće došlo do referenduma?

Do referenduma dolazi nakon pet mjeseci u konačnici neuspješnih pregovora između grčke vlade, koju je krajem siječnja formirala radikalna ljevica Sirize Aleksisa Ciprasa, i vjerovnika EU, MMF i ECB.

Oni su Grčkoj od 2010. godine odobrili 240 milijarda eura pomoći ili obećanja o posudbi ali ništa nisu isplatili unazad gotovo godinu dana jer vlada odbija zauzvrat pristati na reforme koje smatra socijalno prezahtjevim.

Nakon bezbroj neuspjeha u pregovorima, Cipras je usred noći 27. lipnja najavio referendum koji u nedjelju postavlja pitanje tim nerazumljivije što Grčka više nije pod nikakvim programom pomoći od 30. lipnja navečer.

'Treba li prihvatiti plan sporazuma Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda podnesen na Euroskupini 25. lipnja?'

Birači su mogli konzultirati taj financijski plan, vrlo složen, samo na internet stranicama.

Čini se da se prvotno Ciprasova vlada nadala da će zahvaljujući 'ne' koji bi najmanje polovicu Grka svrstao iza nje, moći jednostavno snažnije nastupiti na pregovorima. No vjerovnici su se odlučili za dramatiziranje rasprave.

Neki se bez sumnje nadaju, kao što je priznao predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, da će konzultacije pružiti priliku da se okonča s 'erom Sirize' i opasnošću od zaraze prosvjedovanja na druge zemlje u EU.

Kako bi naveli na 'da', predstavljaju 'ne' kao ekvivalent izlazu Grčke iz eura kojemu je privrženo 74 posto Grka, po ispitivanju objavljenom u petak, nasuprot 15 posto njih koji bi se rado vratili na drahmu.