USUSRET PROSLAVI

Američki Dan nezavisnosti obilježen strahom, požarima i morskim psima

04.07.2015 u 16:16

Bionic
Reading

Dok zapad Sjedinjenih Država gutaju šumski požari, a istočna obala bilježi nesvakidašnji porast broja napada morskih pasa, milijuni Amerikanaca pripremaju se u subotu za paradu i vatromet u povodu Dana nezavisnosti, uz naglašen strah od mogućih sigurnosnih prijetnja

Ministarstvo domovinske sigurnosti i FBI izdali su upozorenje lokalnim vlastima i javnosti u kojem ih mole da budu oprezni zbog nedavnih poziva Islamske države na novo nasilje.

Guverner savezne države New Yorka Andrew Cuomo zapovjedio je jačanje nadzora za praznični vikend, a u gradu New Yorku policija je za osiguranje proslava Dana nezavisnosti angažirala gotovo sedam tisuća policajaca i gotovo sve pripadnike protuterorističkih snaga.

'Konstantno nastojimo biti kreativni i proaktivni, a ne se samo pripremati za slučaj da se nešto dogodi', rekao je ovaj tjedan šef policije u New Yorku Bill Bratton 'Naša je zadaća sprečavanje'.

Očekuje se da će stotine tisuća ljudi doći u National Mall u Washingtonu na paradu, koncerte i vatromet, a pripremljeno je 350 prijenosnih zahoda, pet i pol kilometara ograda i četiri i pol kilometra dugačka konstrukcija za vezivanje bicikla.

Na zapadnoj obali već su počeli ljetni požari, a države Washington i Oregon zabranile su vatromet. Cupertino u Kaliforniji i Anchorage, najveći grad Aljaske, također su otkazali vatromet.

Oni koji će slaviti Dan nezavisnosti na plažama Sjeverne Karoline upozoreni su da budu posebno oprezni jer je do četvrtka u podne zabilježeno nesvakidašnjih sedam napada morskih pasa. Neki zbog toga, piše Reuters, neće ići na kupanje, ali drugi se neće odreći valova, ocijenio je voditelj nadzorne službe George Burgess.

'Ima ih koji su već odlučili: 'Nije me briga. Idem u vodu ma što bilo'', rekao je.

Na proslavi u Teksasu svirat će country legenda Willie Nelson, a u Oklahomi će se organizirati natjecanje u pljucanju koštica lubenice u dalj.