59 OSOBA POGINULO

Posada i vlasnik filipinskog trajekta optuženi za umorstvo

04.07.2015 u 09:19

Bionic
Reading

Filipinsko pravosuđe optužilo je za ubojstvo vlasnike i posadu trajekta koji je potonuo u četvrtak s nekih 200 putnika, od kojih je 59 poginulo prema najnovijim podacima, objavile su u subotu pokrajinske vlasti

Optužnica je potvrđena u petak navečer u gradu Ormoc odakle je trajekt isplovio, prenosi agencija AFP, a njemačka agencija dpa javlja da je broj žrtava narastao na 59 prema podacima spasilačkih ekipa.

Trajekt je plovio prema otočju Camotes kada se zbog prevelikih valova prevrnuo na desni bok i potonuo u četvrtak nedugo nakon isplovljavanja iz Ormoca, 560 kilometara jugoistočno od Manile.

Zapovjednik pokrajinske obalne straže Pedro Tinampay rekao je da je 140 osoba spašeno kada se dogodila nesreća.

'Prema prvoj istrazi, broj putnika i osoba bio je daleko veći od brodskog kapaciteta', a to je 'očito kršenje propisa', rekao je.

Brodski promet najvažniji je način transporta na Filipinima, arhipelagu s više od 7000 otoka, a nesreće su česte zbog loših sigurnosnih standarda i prenatrpanosti brodova.

Na Filipinima se dogodila najgora prometna nesreća u mirnodopsko vrijeme kada se trajekt sudario s tankerom koji je prevozio naftu dan prije Božića 1987. godine pri čemu je poginulo više od 4300 osoba.