PETICIJA ZA REFERENDUM

Austrija: Masovna podrška za odcjepljenje od EU-a

03.07.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Više od 260.000 Austrijanaca potpisalo je peticiju kojom traže referendum o potencijalnom odcjepljenju Austrije od Europske unije. S obzirom na to da je time ispunjen uvjet od 100.000 potrebnih potpisa, austrijski parlament morat će raspravljati o tome hoće li raspisati referendum, javlja tjednik New Europe

Peticiju je inicirala 66-godišnja umirovljena prevoditeljica Inge Rauscher koja je slično izjašnjavanje pokrenula i 2000. godine. Tada je peticiju potpisalo 3,35 posto birača, a aktualnu peticiju 4,12 posto birača.

Umirovljenica Rauscher izjavila je za The Local da je veća podrška rezultat utjecaja ekonomske krize u Austriji i najavljenog referenduma u Grčkoj. U odvojenom priopćenju, poručila je da je postignut izvrstan rezultat.

Ona je poznata austrijskoj javnosti kao velika protivnica članstva te države u Europskoj uniji. Na presici održanoj povodom pokretanja peticije, Rauscher je izjavila da je EU nedemokratska tvorevina čije zakone donose povjerenici koji nisu izabrani. 'Želimo povratak neutralnoj, miroljubivoj Austriji', navela je.

Mali su izgledi da Austrija napusti EU jer to, prema nedavnim anketama, želi tek svaki treći građanin, zaključuje New Europe.