AMERIČKA POTRAGA ZA VODOM

Uspješno okončano 'bombardiranje' Mjeseca

09.10.2009 u 15:52

Bionic
Reading

Na udaljenosti većoj od 370.000 kilometara od Zemlje, NASA-ina raketa je udarila u dva kratera na Mjesecu

U 13.30 po hrvatskom vremenu, projektil Centaur udario je u Mjesečev krater i izrovao 350 metričkih tona Mjeseca i ostavio iza sebe rupu široku 19,8 metara i 13, 9 metara duboku.

Instrumenti su komade s Mjeseca poslali na analizu na Zemlju. NASA-u najviše zanima nalazi li se u uzorku led, za koji smatraju da je skriven u hladnom i mračnom krateru.

Ovi podaci mogli bi odigrati ključnu ulogu u raspravi gdje bi NASA-in program s ljudskom posadom trebao biti usmjeren: vratiti se na Mjesec ili otići negdje drugdje u Sunčevu sustavu.

Postojanje velikih i značajnih količina vode učinilo bi mogućim i lakšim neko buduće naseljavanje Mjeseca budući da led omogućuje vodu i kisik.

Podaci NASA-ina izviđačkog odreda za Mjesec već su potvrdili postojanje koncentracije vodika nedaleko od Mjesečevih polova, gdje su temperature iznimno niske zbog malo sunčevih zraka. Ova misija prva je NASA-ina misija koja se tiče Mjeseca u posljednjih deset godina.

'Postoji vodik u kraterima i mi ćemo ga iskopati', kazao je Anthony Colaprete, glavni istražitelj ove NASA-ine misije, na telefonskoj konferenciji za novinare u četvrtak.

Za nekoliko tjedana trebali bi biti poznati rezultati analize uzoraka koja bi trebala ustanoviti postojanje vode i drugih elemenata na Mjesecu.

Projekt LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite), težak 79 milijuna američkih dolara, započeo je prošlog lipnja, a tek prije nekoliko dana znanstvenici su odlučili raketirati površinu Mjeseca.

Valja istaknuti da su Ujedinjeni narodi sastavili dokument nazvan Outer Space Treaty, koji zabranjuje iskorištavanje Mjeseca i drugih tijela u svemiru, u bilo koje, osim miroljubive svrhe, no NASA-u i Amerikance taj sporazum previše ne brine, pa ga nisu ni potpisali.

Prema Outer Space Treatyju, koji je potpisalo čak 125 zemalja te ratificiralo njih 98, zabranjeno je mijenjanje krajolika nebeskih tijela. 'Mjesec i druga nebeska tijela mogu iskorištavati strane vlade svih država, isključivo u miroljubive svrhe. Gradnja vojnih baza, instalacija i utvrđenja, kao i testiranje novih oružja te provođenje vojnih vježbi, izričito se zabranjuju', stoji u sporazumu UN-a.

Prema jednom od izvještaja cilja misije LCROSS, koji navodi Examiner, satelit bi iz orbite trebao pronaći krater na površini Mjeseca, koji je dovoljno plitak i taman i koji bi postao primarna meta. Nakon toga, satelit bi trebao navoditi raketu Centaur koja bi brzinom od oko 9.000 kilometara na sat trebala udariti u isti krater te kreirati znatno veći i dublji krater, promjera i do sedam i pol kilometara. NASA navodi kako je cilj misije, između ostalog, i ustanoviti postoji li voda ili led u kraterima na južnom polu Mjeseca što je od velikog značaja i za 'buduće ljudske aktivnosti na površini Mjeseca'.