CENZURA NA DJELU

Kina uvodi veću kontrolu interneta u ime nacionalne sigurnosti

01.07.2015 u 13:16

Bionic
Reading

Kineski parlament usvojio je u srijedu novi zakon o nacionalnoj sigurnosti koji vlastima daje još veća prava u 'zaštiti temeljnih interesa naroda' i kontroli interneta nad kojim Peking namjerava nametnuti svoj 'suverenitet'

Uz jamstvo teritorijalne sigurnosti zemlje, taj zakon širi polje svoje nadležnosti na aktivnosti Pekinga u svemiru, u vodama oceana kao i u polarnim područjima.

Tekst zakona prihvatio je stalni odbor parlamenta sa 154 glasova za, nijednim protiv i jednim suzdržanim.

Dolazak na vlast predsjednika Xi Jinpinga 2012. obilježen je oštrom represijom disidenstva, posebice na internetu, i očiglednim povećanjem nasilja u regiji s muslimanskom većinom Xinjiang.

Ne osporavajući Kini pravo da donese zakon o nacionalnoj sigurnosti, nevladina organizacija Human Rights Watch osudila je elemente koji su po njoj zabrinjavajući.

'Zakon uključuje elemente koji poistovjećuju kritiku vlade s oblikom subverzije državne vlasti', analizirala je Maya Wang, stručnjakinja za Kinu pri HRW-u.

Zakon 'je vrlo neodređen u definiciji konkretnih radnji kojim bi neki građanin postao opasnost po državnu sigurnost', dodala je ona.