NOVO PISMO

FT: Cipras popušta, prihvaća sve uvjete kreditora

01.07.2015 u 11:21

Bionic
Reading

Grčki premijer Aleksis Cipras prihvatit će sve uvjete koje su međunarodni kreditori postavili Grčkoj, uz svega nekoliko minornih promjena, javlja Financial Times, pozivajući se na sinoćnje Ciprasovo pismo vjerovnicima. Taj dokument na dvije stranice, poslan čelnicima Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke, elaborira iznenađujući zahtjev Grčke da se produlji sada već istekli rok za vraćanje dijela duga MMF-u i zahtjev za novi, 29,1 milijardu eura težak paket pomoći za reprogram dugova

Iako je rok istekao u ponoć, što znači da prvi zahtjev otpada, Ciprasovo novo pismo može poslužiti kao temelj za novi paket pomoći u idućim danima, piše Financial Times

U sinoćnjem pismu Cipras navodi da će Atena prihvatiti sve reforme sustava PDV-a uz jedan izuzetak: posebni popust od 30 posto za grčke otoke, od kojih su mnogi jako udaljeni od kopna te je otežana njihova opskrba.

Po kontroverznom pitanju mirovinske reforme, Cipras zahtijeva da promjene koje će rezultirati umirovljenjem s navršenih 67 godina života do 2022. godine stupe na snagu u listopadu, a ne odmah. Također, zahtijeva i da se poseban novčani dodatak za siromašne umirovljenike, koji je pristao postepeno ukinuti do prosinca 2019, ukida po sporijem tempu od zahtjeva kreditora.

Helenska Republika spremna je prihvatiti ovaj sporazum uz dodatne amandmane i pojašnjenja, 'kao dio nastavka programa (pomoći) na isteku i novog (trećeg) ugovora o zajmu za koji je zahtjev podnesen danas, 30. lipnja 2015', napisao je sinoć Cipras.

'Kao što ćete primijetiti, naši amandmani su konkretni i u cijelosti poštuju robusnost i vjerodostojnost dizajna cjelokupnog programa', dodao je grčki premijer.

Ministri financija eurozone raspravljat će o novom prijedlogu Aleksisa Ciprasa na telefonskoj sjednici s početkom u 17.30 sati, piše FT. Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel ranije je isključila mogućnost daljnjih pregovora prije rezultata nedjeljnog grčkog referenduma.

Schaeuble pozvao Grčku da razjasni stajališta

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u srijedu je pozvao Grčku da 'razjasni svoja stajališta' prije potencijalnih novih pregovora o spašavanju zemlje iz krize te je procijenio da u ovom trenutku 'nema temelja' za ozbiljnu raspravu.

'Sve ovo nije dovoljan temelj za raspravu o ozbiljnim mjerama', rekao je Schaeuble u Berlinu na konferenciji za novinare o njemačkom proračunu. 'Smatram da bi Grčka najprije trebala razjasniti svoja stajališta o tomu što uistinu želi, a potom možemo razgovarati', rekao je.

U međuvremenu, izvor grčke vlade poručio je da se Atena novim prijedlogom traži novi sporazum kojim bi se riješila pitanja financiranja zemlje kroz europske mehanizme stabilnosti, 'pri čemu bi se naglasak stavio na perspektivu rasta'.

Premijer Cipras je u pismu zatražio da se zadrži niži PDV za grčkeotoke, da se odgodi povećanje starosne dobi za odlazak u mirovinu te dase uspori ukidanje dodataka na mirovinu.

Dužnosnici zemalja eurozone ocijenili su da najnovije grčko pismo sadrži uvjete koje bi nekim zemljama mogle biti teško prihvatljive.

Pismo Aleksisa Ciprasa možete pročitati ovdje


387475 ,387459 ,387451 ,387445