NOBEL ZA MIR BARACKU OBAMI

Nagrada Obami za mir preuranjena je

09.10.2009 u 14:43

Bionic
Reading

Programski voditelj hrvatskog Centra za mirovne studije (CMS) Gordan Bosanac ističe da je Nobelova nagrada za mir prerano dodijeljena Baracku Obami

'Američkom predsjedniku Obami trebalo je dati poticaj za dobre namjere, ali Nobelovu nagradu za mir trebao je dobiti kad se s riječi prijeđe na djela, odnosno možda je trenutak za nagradu trebao biti konačno zatvaranje logora Guantanamo, povlačenje trupa i osiguranje mira u Afganistanu i Iraku ili trenutak kad ćemo stvarno biti uvjereni da neće biti štita nad Europom', naglašava Bosanac.

Voditelj Centra za mirovne studije Gordan Bosanac naglašava da se nagrada može promatrati u pozitivnom kontekstu samo ako ga ona dodatno obvezuje na ispunjenje predizbornih obećanja i ako to bude dodatni pritisak da učini obećane pozitivne poteze.

Vesna Pusić (HNS) smatra da je riječ o dobroj odluci i odličnoj poruci jer je Obama unio sasvim drugačije svjetlo u međunarodne odnose i novo razmijevanje politike, piše Jutarnji list.

Sanader: Zasluženo!

Odbjegli bivši premijer Ivo Sanader siguran je, kaže, da je Obama nagradu zaslužio, premda će se smatrati neuobičajenim da se nagrada dodjeljuje u prvoj godini mandata, prenosi Slobodna Dalmacija. 'Obama je pokrenuo toliko dobrih inicijativa u kompleksnim međunarodnim odnosima da je već to dovoljno za takvu nagradu, bez obzira na to kako će te inicijative završiti. Siguran sam da je odbor za dodjelu Nobela upravo to imao na umu', kaže Sanader. 

Damir Kajin misli da se nagrada ovom odlukom profanira. 'Reći da je Obama uspio doprinijeti očuvanju mira dok razmišlja o slanju 40 tisuća vojnika u Afganistan i nije kadar povući američke trupe iz Iraka, je u najmanju ruku politikantstvo'.

Ivo Josipović
čestita Baracku Obami: 'Obama je donio nadu ne samo Americi, nego i cijelom svijetu, ali tu nadu treba još potvrditi i realizirati'.

Vesni Škare-Ožbolt drago je što je Obama dobio nagradu, jer je za 'kratko vrijeme napravio jako puno, posebno na smirivanju strasti u cijelom svijetu. Tu nije bio presudan njegov izbor za predjsednika, nego poruke koje je slao. Stvorio je viziju novog svijeta'.

Nadan Vidošević
poručuje da je riječ o nagradi jednoj novoj Americi i pokušaju stvaranja svijeta s više tolerancije: 'Obama je simbol tog novog svijeta kojem težimo'.

Andrija Hebrang
: 'Iako bi za dodjelu Nobelove nagrade bilo logično čekati rezultate tih njegovih planova, mislim da je već sada nagrađen zato što u ovoj godini nije bilo tako važnih poteza za mir. Dobro je što je dobio nagradu jer će to biti poticaj ne samo njemu, nego i svim drugima koji se zalažu za obustavu ratova i smanjenje napetosti'.

Dragan Primorac napominje da je Obama 'čovjek budućnosti i nade', koji je 'shvatio koliku ulogu SAD ima u svjetskim mirovnim procesima i tu je pokrenuo veliki val, koji nosi mir i na mjestima gdje postoje stoljetni sukobi. Ovo znači i nadu za ono što će učiniti u budućnosti'.

Svjetski mediji stalno objavljuju nove reakcije na nagradu Baracku Obami. "Dodjela nagrade predsjedniku Obami, vođi najveće vojne sile na svijetu, na početku njegova mandata odraz je nade koju je potaknuo diljem svijeta svojom vizijom svijeta bez nuklearnog naoružanja. Ova nagrada je ohrabrenje za angažiranje svih koji mogu pridonijeti sigurnijem svijetu", kaže se u čestitci koju je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso uputio Obami.

Sveta Stolica ocijenila je u petak da je to poticaj "nuklearnom razoružanju i miru u svijetu", rekao je predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice, otac Federico Lombardi. "Nadamo se da će ta iznimno važna nagrada još više potaknuti ovo teško, ali temeljno zauzimanje za budućnost čovječanstva", zaključio je Lombardi.

Nagrada Obami potiče svijet da razmišlja o ostvarenju ciljeva koje je pred sebe postavio američki predsjednik, kazao je španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero koji se u utorak u Washingtonu treba sastati s Obamom.

Istog je mišljenja i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen koji je u svojoj poruci rekao da je Obama "također pokazao svoju snažnu predanost izgradnji mira i zaštiti ljudskih prava, pa i kroz Sjevernoatlantski savez. Tu je čast doista zaslužio".