NORMALIZACIJA ODNOSA

SAD i Kuba nakon više od 50 godina otvaraju veleposlanstva

01.07.2015 u 08:43

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države i Kuba postigle su sporazum o otvaranju veleposlanstava i obnovi diplomatskih veza raskinutih prije više od pet desetljeća i povijesni dogovor bit će objavljen u srijedu, najavili su u utorak američki dužnosnici

Gotovo šest i pol mjeseci nakon što su američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro dogovorili novu stranicu u povijesti dvije zemlje Obama će objaviti nove korake u Bijeloj kući u srijedu poslijepodne.

Kubanska vlast objavila je da će istodobno šef američki misije na Kubi Jeffrey DeLaurentis privremenom kubanskom ministru vanjskih poslova u Havani predati poruku Obame za Castra o obnovi veza dva hladnoratovska protivnika.

Obama i Castro susreli su se u Panami u travnju.

Nakon objave dvije će zemlje svoja tzv. interesna predstavništva u Havani i Washingtonu pretvoriti u veleposlanstva a veleposlanici će biti imenovani kasnije.

Američki ekonomski embargo protiv Kube i dalje će biti na snazi i njegovo ukidanje je u ovlasti Kongresa.

Diplomatskim potezima u normalizaciji odnosa protive se konzervativni republikanski zastupnici i očekuje se da će u Senatu ometati postupak imenovanja američkog veleposlanika.

SAD i Kuba započeli su pregovore o obnovi odnosa sredinom 2013. a 17. prosinca 2014. Obama i Castro odvojeno su objavili kako namjeravaju normalizirati odnose.