VEĆI PROSVJED NEGO JUČER

Tisuće Grka na ulicama Atene tražilo ostanak u eurozoni

30.06.2015 u 22:39

Bionic
Reading

Tisuće Grka zabrinutih izgledima za izlazak iz europske monetarne unije izašlo je na atenske ulice u utorak zalažući se da se glasuje 'za' na referendumu o tome treba li prihvatiti teške uvjete koje traže kreditori kako bi nastavili financijski spašavati Grčku

Na jednom je transparentu pisalo: 'Nećemo postati posljednja sovjetska država'. Mnogi su nosili zastave Europske unije i uzvikivali 'Grčka, Europa, demokracija'.

Broj izašlih odgovara onome iz tabora zagovornika odgovora 'ne' na prosvjedima dan ranije u potpori ljevičarske vlade premijera Aleksisa Ciprasa kada su se tisuće okupile na glavnom trgu Syntagma ispred parlamenta.

Grčka se u ponoć suočava s propuštanjem plaćanja duga Međunarodnom monetarnom fondu nakon propasti pregovora s kreditorima tijekom vikenda o novom programu financijske pomoći.

Cipras je referendum o ponudi kreditora sazvao za 5. srpnja i pozvao Grke da glasuju 'ne'.

Dok mnogi Grci drže kako bi zahtjev kreditora za povišenjem poreza i smanjenjem mirovina naštetio zemlji koja već trpi jednu od najgorih ekonomskih kriza u modernoj povijesti, drugi strahuju da bi odbijanje ponude dovelo do još štetnijeg udaljavanja od zajedničke valute.

'Bit će teško u svakom slučaju ali s Europom imamo bolju budućnost', rekla je 24-godišnja postidiplomska studentica Paula Papagiannopoli. 'Osjećam nesigurnost, ne znam hoćemo li uopće imati novaca ili bilo kakvog posla u budućnosti'.

Europski čelnici kažu Grcima da će odbijanje programa štednje Grčku izbaciti iz eurozone koju čini 19 zemalja i osuditi je na još gore gospodarske i socijalne probleme. Glasovanje 'za' bi moglo zbaciti Ciprasa s vlasti i otvoriti vrata novim pregovorima o novom programu pomoći.

Nema istraživanja javnoga mišljenja koja bi rekla kako bi Grci mogli glasovati. Većina Grka već dugo daje prednost ostanku u erozoni, za što Cipras tvrdi da je i njegov cilj unatoč upozorenjima Bruxellesa.