TURNEJA PREKO BARE

Papa će se u rujnu sastati s Obamom, Castrom i posjetiti UN

30.06.2015 u 17:54

Bionic
Reading

Papa Franjo posjetit će u rujnu SAD i Kubu i susresti se s najvišim dužnosnicima tih zemalja, posjetiti UN te obići spomenik žrtvama terorističkih napada u SAD-u 11. rujna, objavio je Vatikan u utorak

Franjo bi na Kubi trebao biti od 19. do 22. rujna, posjetiti Havanu, Holguin i Santiago de Kubu. U rasporedu mu je misa na otvorenom na Trgu revolucije u Havani te razgovor s kubanskim čelnikom Raulom Castrom.

Kuba je jedna od posljednjih komunističkih zemalja na svijetu. Franji, prvom poglavaru Katoličke crkve iz Latinske Amerike, pripisuju se zasluge za postizanje povijesnog dogovora o normalizaciji odnosa između Havane i Washingtona.

Papa će se 23. rujna u Bijeloj kući sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, a istoga dana proglasiti svetim Junipera Serru, misionara u Kaliforniji u 18. stoljeću kojeg kritiziraju neki američki Indijanci.

Franjo će 24. rujna govoriti na zajedničkom zasjedanju Kongresa, a idućega dana u New Yorku posjetiti sjedište UN-a, sudjelovati u međureligijskom dijalogu na mjestu terorističkog napada 11. rujna 2001. te služiti misu u Madison Square Garden Areni.

Također bi se u Washingtonu trebao susresti s beskućnicima, obići imigrantsku školu u New Yorku i zatvorenike u Philadephiji gdje će biti 26. i 27. rujna na katoličkom festivalu, Svjetskom susretu obitelji.

Papa bi se u Rim trebao vratiti 28. rujna.