EKOLOŠKI SE OSVIJESTILI

BiH: Nemojte dovoziti nuklearni otpad iz Krškog blizu naše granice

30.06.2015 u 16:03

Bionic
Reading

Predsjedavatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić najavio je u utorak u Sarajevu kako će vlasti njegove zemlje poduzeti sve mjere ne bi li spriječile gradnju odlagališta radioaktivnog otpada na području Trgovske gore u Hrvatskoj jer bi to predstavljalo izravnu opasnost po okoliš i zdravlje ljudi koji žive na bosanskohercegovačkoj obali Une.

'Koristit ćemo sve ovlasti kako bismo to spriječili', kazao je Zvizdić na sjednici Zastupničkog doma parlamenta BiH na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda bila i rasprava o zbrinjavanju istrošenog goriva i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori što ju je Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH dostavila zastupnicima.

U informaciji su, među ostalim, navedeni podaci koji potvrđuju kako na teritoriju BiH koji gravitira ka Trgovskoj gori trenutačno nema povećane radioaktivnosti što je utvrđeno nedavno provedenim mjerenjima.

Zastupnici su tijekom rasprave inzistirali da izvršna vlast učini sve što je moguće i spriječi pretvaranje Trgovske gore u odlagalište istrošenog goriva iz nuklearne elektrane 'Krško'.

Vijeće ministara BiH, kako je najavio Zvizdić, uspostavit će posebno povjerenstvo čija će zadaća biti da se u suradnji s vlastima Hrvatske spriječi uspostava odlagališta opasnog otpada uz međudržavnu granicu.

Ravnatelj Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Emir Dizdarević pred zastupnicima je potvrdio kako još nema nikakve odluke o tome hoće li se na Trgovskoj gori graditi odlagalište radioaktivnog otpada iako se ta lokacija za sada razmatra kao jedina opcija.

'Informirani smo da su u tijeku početne aktivnosti i da se razmatra ta lokacija', kazao je Dizdarević dodajući kako je vlada Hrvatske najavila kako će o svemu detaljno informirati vlasti u BiH.