NAPETO U JERUZALEMU

Hamas poziva na Dan gnjeva

09.10.2009 u 14:08

Bionic
Reading

Izraelska policija u stanju je visoke pripravnosti u petak nakon što su muslimanski vođe u regiji pozvali sljedbenike na okupljanje pred džamijom Al-Aksa u Jeruzalemu, a radikalni pokret Hamas na 'Dan gnjeva'.

Tisuće policajaca raspoređene su unutar Staroga grada Jeruzalema, gdje se nalazi džamija, poznata po zlatnoj kupoli, a također i u dijelovima istočnog Jeruzalema, rekao je policijski glasnogovornik.

Policija je ograničila pristup Brdu hrama kako bi spriječila mladim Palestincima okupljanje na tom vrlo osjetljivu mjestu, gdje su nemiri izbili 2000. godine, kada su na posjet bivšeg izraelskog lidera Ariela Sharona Palestinci odgovorili pobunom.

Sunitski klerikalni čelnik šeik Jusuf al-Karadaui ovog je tjedna iz Kaira pozvao Arape i muslimane da podrže zaštitu džamije Al-Akse kojoj prijeti 'cionistička opasnost'. Radikalni islamistički pokret Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, pozvao je Palestince na 'Dan gnjeva' protiv Izraela.

Uoči židovskog blagdana Jom Kipura krenule su glasine da Židovi pokušavaju potpuno preuzeti Brdo hrama, koje muslimani smatraju trećim svetim mjestom jer je, prema predaji, prorok Muhamed odande uzašao na nebo. No taj je lokalitet ujedno i sveto mjesto judaizma jer su ondje ostaci Salomonova hrama.