TURISTIČKE AGENCIJE SAVJETUJU

Grčka pred bankrotom, a uplatili ste ljetovanje – evo što morate znati!

29.06.2015 u 19:02

Bionic
Reading

Grčka ljeti pamti i više temperature po kojima se turisti skapavali od sparine i vrućine, ali ovih dana one koji su se uputili u tu zemlju manje muči toplotni, a više financijski udar u kojem se ta zemlja zatekla. Dosad to nije bila stvar putnika u potrazi za odmorom i razonodom, ali od danas, kad je grčka vlada zatvorila banke, domaći svijet zatekao se u nedoumici. Kako putovati u Grčku? Vrijede li još kartice ili se računa samo gotovina? Ima li razloga za otkazivanje putovanja? Odgovore na ta pitanja potražili smo u Kompasu, Atlasu i Palma Travel, agencijama koje putovanjima u Grčku pokrivaju najveći dio tržišta

U agenciji Palma Travel, koja također pokriva grčke destinacije, kažu da Grčku godišnje vode oko 450 turista iz Hrvatske.

'U ovom trenutku imamo oko 50 klijenata na grčim otocima (Kreta, Samos, Rodos, Zakintos, Samos, Lefkas, Karpatos, Lezbos…) Bankomati za korisnike kartica izvan Grčke djeluju normalno i platni promet teče neometano. Ipak, preporučujemo da gosti sa sobom ponesu i gotovinu. Tamo gdje su gosti s karticama plaćali do sada, moći će i plaćati i dalje', kaže Dunja Ćorković iz agencije Palma travel.

Upozorava da je situacija na kopnu drugačija nego na grčkim otocima. 'Ljetna je sezona tamo u punom jeku, svjesni su važnosti turizma i Grci će napraviti sve da se gosti kod njih osjećaju dobro. Gosti ne otkazuju rezervacije te ne izražavaju nikakvu posebnu brigu. Mišljenja smo da i gosti znaju da odmori na grčkim otocima teku neometano', kaže Ćorković.

Ivan Puksar iz Kompasa kaže kako njegova agencija godišnje u Grčku organizira putovanje više tisuća hrvatskih građana.

'Dio njih su maturanti, dio ljubitelji starina i povijesti i dio ide na odmor – na otoke. Trenutačno ih imamo nekoliko desetaka, a upravo su se jučer vratile dvije grupe s putovanja – njih 80, i da nema medija, ne bi ni znali da u Grčkoj ima neki problem', prenosi dojave upravo pristiglih turista iz Grčke.

Po njihovim riječima, kaže, zemlja je funkcionirala potpuno normalno, čak nema ni policije na ulicama i trgovima, a pogotovo je potpuno bezbrižno na otocima. 'To su posljednje informacije koje imamo iz prve ruke i od naših vodiča i gostiju', kaže Puksar.

'Do jučer je bilo sve OK, iako se je radilo uglavnom o đacima koji su sa sobom nosili uglavnom gotovinu. Nisu koristili bankomate, nisu plaćali karticama. Danas smo uredno primili jednu deviznu doznaku od grčke banke; stigla je na vrijeme, za neke goste koji dolaze na odmoru u Hrvatsku, dakle sve još funkcionira', tvrde iz Kompasa.

Na pitanje što misli o pozivu srpskog ministra turizma koji je svoje građane koji putuju u Grčku pozvao da nose više gotovina, kaže:

'Mislim da su to učinile i ostale zemlje. Za nas je nadležan u ovom slučaju MVPEI koji izdaje svoja redovna priopćenja. Svakako svim našim putnicima preporučujemo da ponesu i gotovinu kako bi imali novac kod sebe. Velika prednost gostiju koji putuju s agencijom leži u činjenici da u svim ljetovalištima imamo naše predstavnike i kontakte s lokalnim agencijama koje mogu priskočiti u pomoć u bilo kojoj situaciji.'

Puksar zaključuje kako je najbolja preporuka da se u Grčku svakako putuje u agencijskom aranžmanu.
'Potpisom ugovora s agencijom gost dobiva dodatnu sigurnost, može uplatiti putno osiguranje, ima na licu mjesta osobu koji se brine za eventualne probleme itd. Iz iskustva znam da se na grčkim otocima kriza osjeća u manjoj mjeri nego u Ateni i da mediteranska ležernost rješava i smanjuje svaku paniku', tvrdi djelatnik Kompasa.

U Grčku se inače leti iz Ljubljane, Maribora, Graza ili Beča. U Hrvatskoj je samo Dubrovnik povezan s Atenom izravno linijom koja je nedavno pokrenuta i u pravilu, ističe, rasprodana. Letovi su čak pet puta tjedno!

Ipak, odražava li se ova situacije na prodaju aranžmana u Grčkoj. Boji li se otkaza?

'Otkaza trenutačno nema, aranžmani se prodaju, međutim kako samo pet posto Hrvata ljetuje negdje u inozemstvu, a ne u Hrvatskoj, te brojke, naravno, nisu velike. Santorini je i dalje najtraženija destinacija, nakon toga Rodos i Kreta, a letovi su iz Ljubljane. Vjerojatno je da bi prodaja bila i bolja da je situacija normalnija. Međutim i bez toga Grčka je trenutačno najprodavanija mediteranska destinacija, ispred Turske Tunisa i Cipra. Iz bliske nam Slovenije oko desetak tisuća gostiju odlazi na ljetni odmor u Grčku, a leti se sve do početka listopada!' zaključuje Puksar.

Da je Grčka zlatna koka, slaže se i Nikolina Frklić iz Atlasa.

'Grčka je Atlasova najprodavanija destinacija na Mediteranu: od top pet mediteranskih destinacija, četiri su grčki otoci (Rodos, Kreta, Santorini, Zakintos). U stalnom smo kontaktu s našim predstavnicima na destinacijama te partnerima hotelijerima. Odmor naših klijenata teče nesmetano bez komplikacija. Interes za ljetovanje na grčkim otocima ne jenjava ni ovih dana te ne pratimo otkaze rezervacija', tvrdi Frklić.

Što se trenutačne situacije u Grčkoj tiče, sve su banke u skladu s Odlukom vlade zatvorene do 6. srpnja. Bankovne internetske transakcije u Grčkoj i iz inozemstva u Grčku odvijaju se regularno. Bankovne internetske transakcije iz Grčke u inozemstvo odvijaju se pod nadzorom grčkih banaka, napominje.

'Dok su građani Grčke ograničeni na podizanje gotovine s računa na iznos do 60 eura po danu, strani državljani i turisti s bankovnim karticama stranih banaka nemaju to ograničenje te mogu podizati gotovinu u skladu sa svojim odobrenim limitima. Isto vrijedi i za bankomate, no neki iz operativnih razloga ne rade do danas poslijepodne. Generalno, sve bankovne i ostale komercijalne transakcije u turističkim područjima uglavnom teku neometano. Kako god, svim putnicima preporučujemo da sa sobom nose određeni iznos gotovine za tekuću potrošnju', kaže predstavnica Atlasa.